Taramasalata met gerookte zalm en labneh (een heerlijke Griekse dip)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FLabneh-in-taramasalata-stijl-4.jpg)
Taramasalata (ook wel taramosalata of tarama) is een zijdezachte, Griekse dip van viskuit en olijfolie. In deze versie verruilen we de viskuit voor gerookte zalm én labneh. Zálig met chips, maar ook met flatbread of groenten.
Kortom: een fantastische dip voor op je borrelplank!
Fluweelzachte dip
Een ingrediënt dat je misschien niet zal verwachten in deze dip is witbrood geweekt in melk. Klinkt gek, maar dit geeft je dip een fluweelzachte textuur, beloofd!
Het zorgt niet alleen voor binding, maar geeft ook lucht. Je krijgt er een bijna mousse-achtige structuur van, zonder dat het zwaar wordt.
In combinatie met de romige labneh ontstaat er een soort lichte wolk van gerookte vis die je heerlijk weglepelt met flatbread of rauwe groenten.
Taramasalata met gerookte zalm
Gerookte zalm blijkt een uitstekende vervanger voor viskuit in een taramasalata (ook wel taramosalata). Het is makkelijker verkrijgbaar, iets milder van smaak, en zorgt toch voor die hartige diepte die je zoekt in een dip als deze.
Maak de dip overigens gerust van tevoren: in de koelkast trekken de smaken mooi in en wordt hij nog voller van smaak.
Serveer vervolgens het liefst op kamertemperatuur, met een flinke lepel foreleitjes, onweerstaanbaar.
Bereidingswijze taramasalata met gerookte zalm
- Snijd de korstjes van het brood af. Snijd het korstloze brood in grove stukken en giet de melk eroverheen in een bakje. Laat een paar minuten intrekken.
- Mix vervolgens het brood, 1/2 bosje dille, de gerookte zalm, het sap van 1/2 citroen, 2 eetlepels labneh en 75 ml olijfolie door elkaar tot een gladde massa.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Schep op een bord en druk met de bolle kant van een lepel in het midden van de taramasalata een kuiltje.
- Vul dit met foreleitjes en serveer met chips, crackers of rauwe groenten (crudités).
Meer zalige dips:
- Queso is de Mexicaanse kaasdip voor bij je volgende filmavond
- Foolproof aioli maken met de staafmixer binnen 30 seconden!
- Dé klassieker: de allerlekkerste zelfgemaakte guacamole