Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: steak met klassieke pepersaus (steak au poivre)

Klassiekers heten niet voor niets klassiekers: tegen een goede steak met klassieke pepersaus (steak au poivre) zijn maar weinig mensen bestand. Maar hoe maak je dit befaamde gerecht thuis nou echt goed klaar? Culy geeft je een handig basisrecept om op te slaan en er elke keer bij te pakken.

Voor deze klassieke pepersaus gebruiken we kleine groene peperbolletjes – in de meeste supermarkten en delicatessenzaken wel te koop. Kun je ze niet vinden, gebruik dan een eetlepel zwarte peper, stop ‘m in een plastic zakje en rol er eventjes overheen met een deegroller of een fles wijn.

Steak met klassieke pepersaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Steak met klassieke pepersaus

Haal de steaks minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Bestrooi de steaks rondom met een genereuze hoeveelheid zout en flink veel peper. Laat ze 15 minuten staan.

Verhit een ruime koekenpan met een laagje olijfolie op middelhoog vuur. Laat de knoflook kort bakken om z’n smaak af te geven aan de olie. Kantel de pan af en toe om dit te vergemakkelijken. Als de knoflook bruin begint te worden, schep je ‘m uit de pan (bewaar ‘m).

Laat de pan met de olie daarna goed heet worden, op middelhoog vuur. Leg de steaks in de pan en laat ze ongeveer 3 minuten ongestoord bakken aan één kant, tot er een bruine korst vormt. Draai ze om en laat ze aan de andere kant ook nog eens 3 minuten bakken.

Zet het vuur dan laag en schuif de steaks naar de zijkant van de pan. Doe een eetlepel boter, de geplette knoflook en de verse kruiden in de pan. Kantel de pan zodat je met een lepel bij het vet kan en lepel dat continu over de steaks (bedruipen noemen we dat), gedurende 2 minuten. Schep de steaks daarna uit de pan en leg de kruiden en knoflook uit de pan er bovenop.

Giet het overgebleven vet uit de pan in een bakje (dit hebben we niet nodig). Let op: zet het vuur onder de pan uit (heel belangrijk: hij is nog heet genoeg van zichzelf én we willen niet dat de cognac zo in de fik vliegt). Voeg het verkruimelde bouillonblokje toe en blus het af met de cognac. Roer even tot het bouillonblokje is opgelost. Doe ook de groene peperkorrels erbij en roer.

Zet het vuur onder de pan voorzichtig aan op medium. Laat de cognac gedurende 1 a 2 minuten zachtjes uitkoken. Voeg de room en een eetlepel boter toe, zet het vuur iets hoger en laat de pepersaus ongeveer een minuut inkoken tot de gewenste dikte. Voeg tot slot een eetlepel worcestersaus toe.

Snijd de steaks tegen de draad in in plakjes. Komen er vleessappen vrij, giet die dan bij de pepersaus en roer nog even door. Maak de steaks af met een genereuze hoeveelheid van de klassieke pepersaus.

Lekker met Franse frietjes (om de saus op te soppen!) en een klassieke groene salade.

Biefstuk met klassieke groene pepersaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.