Redactie
Redactie Dessertrecepten 9 dec 2012
Leestijd: 2 minuten

Stap voor stap salted caramel maken

Salted caramel is overal. In alle snoepwinkels, bankbetbakkers en patisserieën wordt het verkocht in de meest verschillende vormen. Ook wij genieten er bijna dagelijks van. Voor sommigen is het even wennen, zout in een zoet gerechtje, maar de zout haalt de caramel zo lekker op!

Hoewel we al een aantal zalige recepten hebben, zijn dit voornamelijk gerechten waarin salted caramel een bijrol krijgt. De hoogste tijd voor een basisrecept dus.

Bij een basisrecept hoort natuurlijk een basistip, voor caramel luidt het als volgt: het succes zit ‘m in de voorbereiding. Zorg dat je alles afgemeten en wel ruim van te voren hebt klaar staan, caramel is een gevaarlijk heet goedje en je wilt niet dat het misgaat.

Hoewel dit recept ervan uitgaat dat je stukjes caramel wilt, begrijpen we het als je het ergens doorheen wilt doen. In dat geval stopt het recept voor jou vanaf het punt dat de hete caramel in het bakblik wordt gegoten. Ga vanaf hier verder met het desgewenste recept.

* Maissiroop (corn syrup) is bij sommige toko’s en natuurwinkels te koop. Ook te vervangen door vloeibare glucose (glucosestroop) of agavesiroop.

Recept voor salted caramel

Bedek een cakeblik met aluminiumfolie en vet in met boter. Snijd de boter in acht stukjes en doe samen met de room in een bakje. Verwarm in de magnetron gedurende één à twee minuutjes totdat de room heet is en de boter gesmolten. Zet apart.

Doe in een steelpannetje het water samen met de siroop. Voeg de suiker voorzichtig toe en roer met een houten pollepel zodat het goed met elkaar mengt. Verwarm op middelhoog vuur totdat de suiker begint te koken en dek af met een deksel gedurende één minuut.

Door de deksel blijft de stoom in de pan zodat eventueel aan de zijkant aangekoekte stukjes suiker smelten en zich mengen met het mengsel. Haal de deksel van de pan en zet er een suikerthermometer in.

Kook de suiker gedurende vijf tot tien minuten totdat de thermometer een temperatuur van 160 graden aangeeft. Vanaf dit punt begint de suiker te verkleuren aan de zijkant. Giet voorzichtig ongeveer een zesde deel van het roommengsel bij de suiker en roer met de onderkant van de thermometer.

Herhaal deze stap met de rest van de room. Per keer zal de temperatuur dalen, maar laat het mengsel verwarmen tot de caramel een temperatuur van 115 graden bereikt. Draai het vuur uit en giet de caramel in de beklede vorm. Laat 20-30 minuten afkoelen en besprenkel met wat zout flakes. 

Laat de caramel nog 3,5 uur afkoelen. Haal het uit de vorm en zet eventueel nog ruim een half uur in de vriezer zodat je het in stukjes kunt snijden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.