Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 13 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Een spannende spitskoolstamppot met kerrie en een snuf lef (+ de tip voor het lekkerste kerriepoeder!)

Een stamppot met spitskool is natuurlijk eenvoudige kost. Spannend en uitdagend zijn dus zeker niet de eerste woorden waar we aan denken bij dit maaltje. Maar wacht: want deze spitskoolstamppot met kerrie en gehaktballetjes is een Hollands gerecht met lekker veel pit en heel wat lef. En daarom allesbehalve braaf!

Spannende stamppot van spitskool

Spitskool is lichtzoet, daarom vinden we aardappels alleen niet bijzonder genoeg om er een spannende maaltijd van te maken. De voordelige groente vraagt naar ons idee om een flinke portie heerlijke kruiden, en gelukkig kom je met een potje kerriepoeder uit de supermarkt al heel ver.

Lekker spitskool-recept gezocht? Deze ideeën zijn om van te watertanden

Spitskoolstamppot met kerrie
Ogechi Chibueze voor Culy

Dat aardappels gewoon een flinke snuf kruiden nodig hebben, weten ze in de Indiase keuken maar al te goed. Kijk maar eens naar sabzi (ook geschreven als sabji): het Indiase antwoord op een AGV’tje van kruidige groenten en aardappel. Zo kwamen we op het idee om een flinke snuf spice toe te voegen aan elk onderdeel van deze spitskoolstamppot.

Zo wokken we de spitskool in de verse smaakmakers gember en knoflook, de romige aardappelpuree kruiden we met kerriepoeder en dat voegen we ook toe aan de jus. Om ergens de oude vertrouwde Hollandse smaak te bewaren, gaat er ook versgeraspte oude kaas in de gehaktballetjes, maar die brengen we wél op smaak met een schepje komijn.

Recept voor deze spitskoolstamppot

  1. Kook de aardappels in een pan met kokend ruim gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.
  2. Maak ondertussen de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een grote kom en kneed goed door met het ei, paneermeel, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel komijzaadjes, 50 gram oude kaas, peper en zout.
  3. Rol gehaktballetjes ter grootte van een pingpongballetje en bak de gehaktballetjes in een koekenpan met een beetje olie tot ze gaar en goudbruin zijn.
  4. Zet een wok of andere grote koekenpan op het vuur met een scheut olie. Bak de knoflook en gember ongeveer 60 seconden op hoog vuur. Voeg daarna de gesneden spitskool toe en bak deze 5 minuten, tot de groente zacht is.
  5. Haal de gehaktballetjes uit de pan en maak daarin de jus voor de spitskoolstamppot. Smelt een klontje boter. Doe een schep kerriepoeder in de pan, giet het water erbij en verkruimel het runderbouillonblokje erin. Maak vervolgens een maïzenapapje van maïzena en 1 eetlepel water. Voeg toe aan de jus, om hem in te dikken.
  6. Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Voeg melk, boter, 1 theelepel kerriepoeder, peper en zout toe en roer goed tot je een smeuïge aardappelpuree hebt.
  7. Doe de gebakken spitskool en de rest van de oude kaas bij de aardappelpuree en schep de stamppot met spitskool om.
  8. Verdeel de spitskoolstamppot met kerrie over de borden samen met de gehaktballetjes en schep de jus eroverheen.
Spitskoolstamppot met kerrie | stamppot met spitskool
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer recepten met spitskool:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.