Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim

Er is iets tussen de combinatie delicate, luxe schelpdieren en (deels) eten met je handen dat ons ultiem gelukkig maakt. En dat gaat perfect met spaghetti vongole. De vongole (of kokkels) met zijdezachte spaghetti, veel knoflook en bruine boter… en we zijn in de eet-hemel. Ga je mee?

Vongole of kokkels kun je kopen bij de visboer, bij de groothandel en bijvoorbeeld bij Marqt. Het is niet moeilijk om met ze te werken en ze zijn zó klaar, je moet alleen goed checken of ze dicht blijven wanneer ze dicht moeten blijven en openen wanneer ze moeten openen. Don’t worry, dat leggen wij je hieronder stapsgewijs uit.

Aan de slag

Check of er tussen de schelpjes open exemplaren zitten en gooi die weg. Spoel de vongole een paar keer met koud water, om eventuele restjes zand te verwijderen. Laat ze daarna 10 minuutjes staan in een bak met water om er zeker van te zijn dat ze goed zijn gespoeld. Giet ze daarna af.

Zet een grote pan met gezouten water op het vuur voor de pasta. Kook de spaghetti net niet helemaal gaar. Als je verse pasta gebruikt, kun je hiervoor twee minuten aanhouden. Giet daarna af en zet even opzij.

Smelt een klein beetje boter in een koekenpan, voeg een teentje fijngehakte knoflook toe en laat 1 – 2 minuten zacht worden, op laag vuur. Let op dat de knoflook niet bruin wordt! Bak hierin het broodkruim goudbruin en krokant.

culy homemade vongole

En dan nu de vongole!

Doe een eetlepel boter in een grote pan met deksel (een hapjespan werkt prima) en verwarm op medium tot laag vuur. Als de boter schuimt, voeg je de ui, knoflook en chilivlokken toe. Laat zacht worden, ongeveer 5 minuutjes.

Voeg de vongole toe, een scheut rosé, schep alles goed door en leg dan een deksel op de pan. Schud af en toe met de pan, om te zorgen dat de schelpjes genoeg hitte krijgen om open te gaan.

Na ongeveer 7 minuten zijn de schelpjes gaar en open. Schep ze uit de pan en laat ze even staan. Mocht je vongole ontdekken die nog dicht zitten, gooi die dan weg.

Het vocht dat achter is gebleven in de pan van de schelpjes, laat je nu even kort inkoken, tot het indikt. Voeg daarna nog een eetlepel boter toe en laat die schuimen en een beetje bruinen. Voeg daar dan de spaghetti aan toe en hussel alles goed door. Maak af met zout en peper.

Leg wat spaghetti op een bord, schep daar een bergje kokkels op en maak af met broodkruim en peterselie. Geniet van je spaghetti vongole!

culy homemade vongole bruine boter

Buen provecho!

Meer pastarecepten?

Reageer op artikel:
Culy Homemade: spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim
Sluiten