Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: scotch eggs van kippengehakt met Kewpie mayo en tonkatsusaus

Heerlijk bij de borrel of als snack, deze scotch eggs met Kewpie mayonaise en tonkatsusaus. Scotch eggs zijn eieren ingepakt in een jasje van worstvlees, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Wij maakten een Japans geïnspireerde versie, gemaakt met kippengehakt, Kewpie mayonaise en Japanse tonkatsusaus. Zó lekker!

Toegegeven: scotch eggs maken is even een klusje. Zeker als je erop gebrand bent dat je eitjes uit de frituur komen met een nog lopende eidooier (in plaats van een hardgekookte). Maar, bitterballen maken is veel tijdrovender. In feite draai je hier gehaktballen om een gekookt eitje heen. Even paneren, kort frituren en klaar ben je. Wij vonden het een leuk tijdverdrijf, met een goddelijk resultaat.

Om van te watertanden: de lekkerste ideeën voor scotch eggs

Scotch eggs Japans
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Scotch eggs met Kewpie mayo

Kook 5 eieren 6 minuten en laat ze daarna goed schrikken. Leg ze 10 minuten in en bakje met ijswater. Pel de eieren en leg ze in een bakje met de 6 eetlepels sojasaus en de 3 eetlepels mirin. Laat een uur marineren in de koelkast.

Meng het kippengehakt met de fijngesneden ui, de gember en de sojasaus. Verdeel het in vijf balletjes. Leg elk balletje op een stukje plasticfolie en druk uit tot een platte schijf.

Haal de eieren uit de sojasaus en laat even uitlekken. Wentel ze door de bloem en leg de eitjes op de vijf schijfjes kippengehakt. Met behulp van het folie kun je het gehakt voorzichtig rond het ei drukken, tot een bal. Zorg dat er geen gaatjes zichtbaar zijn.

Rol de ballen eerst door de bloem, daarna door een bord met drie geklutste eitjes en vervolgens door de panko. Herhaal de twee laatste stappen. Als je wil, zou je de balletjes nu ook een beetje kunnen vormen tot een ei. Bewaar de scotch eggs in de koelkast tot je er klaar voor bent om ze te frituren.

Verhit de olie tot 175 graden. Frituur de scotch eggs in zo’n 6 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op wat velletjes keukenpapier en bestrooi meteen met zout en peper.

Serveer de scotch eggs gehalveerd of in vier parten gesneden en bedek ze met streepjes Kewpie mayo en tonkatsusaus. Bestrooi tot slot met de fijngehakte bieslook.

Tip! Mocht je er nou onverhoopt bij het doorsnijden achterkomen dat het vlees niet goed gaar is, geen paniek. Leg de helften weer op elkaar en verpak ze in een stukje aluminiumfolie. Leg ze nog een minuut of 8 in een oven op 180 graden of tot ze gaar zijn.

Scotch eggs Japans
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy