Marit Weijs
Marit Weijs Recepten 26 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Heerlijke spicy sambal goreng trassi tomaat (zo kun je zelf makkelijk sambal maken)

Dat we inmiddels fan zijn van de recepten uit het kookboek ‘No Halfway Cooks’, kunnen we wel met zekerheid zeggen. Maar deze sambal goreng trassi tomaat is by far onze favoriet! Het is het ideale recept om zelf sambal te maken.

Trassi ken je als die geweldige umamibom uit de Indonesische keuken, maar ook uit Suriname, Zuid-China en andere landen in Zuidoost-Azië. En we kunnen we ‘m eigenlijk ook niet meer wegdenken uit Culy’s keuken. In dit gerecht van Jody en Stan – auteurs van No Halfway Cooks – is het ook weer een echte smaakmaker.

Alles over trassi (en hoe je het optimaal gebruikt)

Wie zijn Jody en Stan?

Als je in de buurt van de bourgondische stad Tilburg woont, zal je vast wel eens gehoord hebben van ‘Don’s Noodle Shop’. Een heerlijke hotspot, waar Jody en Stan de lekkerste Aziatische gerechten bereidden.

Een pandemie, twee kinderen en héél veel comfortfood later zijn de deuren van het Tilburgse restaurant gesloten, om aan hun volgende droom te werken: een kookboek vol geweldige (comfort)recepten, als ode aan de Indonesische familie van Jody Franz.

5 vragen aan… Jody Franz: ‘Indo’s geven nooit helemaal hun geheimen prijs!’

Jody en Stan over dit recept

Jody en Stan: “Een goede sambal is een belangrijk onderdeel van ons comfortfood, een trouwe vriend die altijd paraat staat om de pittigheid van een gerecht naar het niveau te brengen van hoe jij je voelt op dat moment.

Er zijn misschien wel honderden soorten sambal. Bij Don’s maakten we deze sambal goreng trassi tomaat, geïnspireerd op een recept van Jody’s oma, standaard elke twee weken. Hij heeft een frisse, zoetzure, pittige smaak met een Surinaamse madame-jeanettetwist.

Tip: trek handschoenen aan als je de pepers zelf snijdt of vijzelt. Zo voorkom je dat het voelt alsof je handen in brand staan.”

sambal maken / sambal goreng trassi tomaat recept
Good Cook

Sambal goreng trassi tomaat maken

  1. Maal in een keukenmachine, stamp in een vijzel of snijd met een mes alle pepers, de sjalotjes en de knoflookteentjes fijn. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Verhit een laagje zonnebloem- of sojaolie in een steelpan en bak hierin kort de garnalenpasta, de limoenblaadjes en het citroengras. Zorg ervoor dat de garnalenpasta goed oplost in de olie.
  2. Pers de 1/2 limoen uit. Voeg de pepers, sjalotjes, knoflook en tomaat toe aan de steelpan. Voeg de rietsuiker, het zout en het limoensap toe en bak de sambal tot deze van kleur verandert en de tomaat is opgelost. Voeg vervolgens de rest van de olie toe en laat de sambal op een laag vuur 15 tot 20 minuten inkoken.
  3. Laat de sambal afkoelen en giet in een gesteriliseerde weckpot (min. 300 ml, zie pag. 182 in het boek). Controleer of er voldoende olie bovenop ‘drijft’. Hierdoor blijft de sambal extra lang goed in de koeling (ongeveer 3 tot 4 weken). Je kunt er altijd nog een extra laagje olie bovenop schenken.
Kaft kookboek no halfway cooks
Good Cook

‘No Halfway Cooks’ ligt nu in de (online) winkels voor € 29,95.

Fan van dit recept? Dan wil je dit ook zien:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.