Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 23 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Rigatoni Al Forno (makkelijke pasta ovenschotel)

Deze makkelijke pasta ovenschotel is het ultieme gerecht als je voor véél mensen tegelijk moet koken. Je zult vanzelf wel merken dat deze Rigatoni Al Forno met tomatensaus, ricotta en Parmezaan je gezelschap heel tevreden zal stemmen. Zo’n gerecht waarvan de tafel plots stil wordt als de mensen beginnen te eten. En da’s een groot compliment voor de chef.

Bij gerechten met pasta staan wij er keer op keer weer van versteld hoe die Italianen het toch voor elkaar krijgen om met zoveel eenvoud zo’n lekkere maaltijd op tafel te toveren. Vaak zijn hun gerechten namelijk niet al te complex. Maar de kwaliteit van de ingrediënten, daar staan ze op.

Wil je deze Rigatoni Al Forno helemaal on point hebben, koop dan de mooiste bollen mozzarella die je kan vinden, tomatenblokjes uit Italië en werk met verse peper van de molen.

rigatoni al forno
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de Rigatoni Al Forno

Begin met de tomatensaus. Fruit hiervoor de ui en de knoflook aan in een royale scheut olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en voeg het blikje tomatenpuree hieraan toe terwijl de uien glazig worden.

Voeg na een paar minuten de blikken tomaat toe, de chilivlokken en de venkelzaadjes en laat op een zacht vuur een halfuur verder pruttelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook ondertussen de pasta al dente (ongeveer 11 minuten). Maak je pastawater ‘zo zout al de zee’ door er 4 royale snufjes zout aan toe te voegen.

Doe vervolgens de ricotta, de room, 2/3 van de geraspte Parmezaan (zet het andere deel apart), de room en de verse oregano in een kom en roer door elkaar. Kruid af met voldoende zwarte peper.

Is de pasta gaar, voeg dan een soeplepel van het pastawater toe aan de tomatensaus.

Giet de pasta af, doe opnieuw in de pan en voeg er twee soeplepels van de tomatensaus aan toe. Meng door elkaar met een eetlepel.

Nu is het tijd om de laagjes in je pastaschotel te gaan stapelen. Begin met een lepel tomatensaus, dan 1/3 van de pasta, dan het ricottamengsel enzovoort. Eindig met mozzarella en tot slot 1/3 deel van de geraspte Parmezaan.

Breng nogmaals op smaak met zout en peper.

Leg de schaal op een met bakpapier beklede ovenplaat (om te vermijden dat er tomatensaus en kaas in je oven lekt).

Zet de ovenschotel 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat 10 minuten afkoelen voor het opdienen.

rigatoni al forno
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer pasta love?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.