Queso is de Mexicaanse kaasdip voor bij je volgende filmavond
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FQueso_kaasdip_1.jpg)
Kaasfondue op z’n Mexicaans, zonder gedoe? Zet je favoriete film maar klaar, want met deze smeuïge Mexicaanse kaasdip en een flinke berg nachos kan je avond niet meer stuk. De Tex-Mex klassieker queso staat in een handomdraai op tafel.
Kaasdip uit de Tex-Mex keuken
Met een naam als queso weet je al gauw wat je kunt verwachten: veel kaas en lekker vet. De zijdezachte, druipende kaasdip uit de geliefde Tex-Mex keuken is een mengsel van een flinke berg geraspte kaas, melk of room, chilipeper (wij kiezen voor chipotle in adobo) en soms tomaat of ui, maar die laten wij achterwege. Je zou het een soort fondue met een kick kunnen noemen.
Een beetje fout dus, en juist daarom vinden we de kaasdip zo lekker. Soms wil je gewoon nostalgisch snacken zoals vroeger, tot je in een foodcoma belandt. Queso en nachos zijn de perfecte manier om dat te bereiken. Maar met de juiste ingrediënten, goede kaas en Mexicaanse chipotlepeper in adobo, maak je er een smakelijke kaasdip van die iedereen kan waarderen.
Dít zijn de beste dips uit de supermarkt volgens de Culy-redactie
Het geheim van een goede queso zit ‘m in de combinatie van een scherpe kaas en een smeltkaas. Je wil namelijk een saus die vloeit, niet een die klontert. Gebruik echte smeltkaas zoals mozzarella, geen fabrieksmatige cheddarplakjes. Gebruik wel een blok echte cheddar voor de smaak. Rasp beide kazen zelf voor het beste resultaat!
Queso maken: recept
- Zet een steelpannetje op het vuur. Voeg de boter toe en laat deze smelten.
- Doe de knoflook en chipotlepepers in de pan en bak 5 minuten op zacht vuur. Roer af en toe, zodat de knoflook niet aanbrandt.
- Doe de bloem in de pan en bak 1 minuut mee, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Voeg 125 ml melk in een dunne straal toe aan de pan terwijl je constant roert. Voeg opnieuw 125 ml melk toe, zodra de roux dik is. Ga door tot alle melk op is.
- Haal de queso van het vuur en voeg de geraspte kazen toe. Roer goed, zodat de kaas volledig is gesmolten in de saus. Proef vervolgens en voeg indien nodig zout toe.
- Giet de queso in een kommetje en garneer met extra chipotlepepers.
Nog meer lekkere dips:
- Een havermelkeliteproof dipje: fetadip met yoghurt en knoflookhoning
- Binnen 30 seconden klaar: foolproof aioli maken met de staafmixer
- Italiaanse knoflook-ansjovisdip met crudités: bagna cauda