Pistachedessert: pancakes met pistache en chocolade-crunch
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FPistachedessesrt_pistache_pancakes_1.jpg)
Aanschouw het pistachedessert van je dromen, namelijk deze pistache pancakes gevuld met chocoladesaus en gebruinde boter-crunch! Overigens zijn ze ook héél lekker bij het ontbijt of de brunch…
Dat is nog eens een mond vol: pistache pancakes met een vulling van chocolade en gebruinde boter-crunch. Dat is natuurlijk een chique en culinaire manier om dit pistachedessert niet een Dubai pancake te noemen. Want na langer dan een jaar worden we nog steeds overspoeld met de Dubai-reep-trend, die inmiddels begint te lijken op de gezouten karamel-trend van 10 jaar geleden.
Wat maakt de viral Dubai-(chocolade)reep nou eigenlijk zo duur?
Dat de meesten inmiddels liever wegkijken bij het zien van het zoveelste Dubai-recept, snappen we helemaal. Maar toch raken we de combinatie van pistache en krokante kataifi gewoon niet zat. Het is niet voor niets al tientallen jaren een favoriet in het Midden-Oosten. Met Pasen, maar ook Moederdag en Vaderdag in het zicht hebben we daarom een lekker pistachedessert ontwikkeld, dat je gemakkelijk en snel thuis kunt bereiden
Dit is waarom je betere pannenkoeken bakt in een pannenkoekenpan (en wat je er nog meer mee kunt!)
Pistachedessert (pistache pancakes)
Pistache pancakes maken
- Meng voor het beslag van de pannenkoeken 60 ml water, 60 ml melk, 1 ei en zout in een kom en meng goed met een garde. Voeg langzaam 45 gram bloem toe en roer goed door tot een glad en dun beslag. Laat het beslag het liefst een uurtje in de koelkast voordat je gaat bakken en ga ondertussen verder met de rest van het pistachedessert.
- Verhit een grote pan op medium vuur en kwast de bodem in met wat roomboter. Giet met een soeplepel wat beslag in de pan en wals de pan rond, tot de bodem is bedekt met een dun laagje beslag.
- Wacht 60 seconden tot de ene kant gaar is en keer de pannenkoek dan om. Zodra de pannenkoek makkelijk loslaat van de bodem, kun je ‘m omkeren met twee spatels of ‘m in de lucht gooien. Laat aan de andere kant nog 30 tot 60 seconden bakken.
Vulling van het pistachedessert maken
- Rooster eerst de kataifi in de droge koekenpan op medium vuur en haal de kataifi uit de pan.
- Voeg daarna de boter toe en laat smelten, schuimen en bruin kleuren. Doe de krokante kataifi weer in de pan en bak 1 minuut, zorg dat de boter niet verbrandt.
- Laat de kataifi kort afkoelen en meng daarna 3/4 van de krokante kataifi met de 60 gram pistachecrème. Bewaar de rest van de kataifi voor decoratie van het pistachedessert
- Verwarm ondertussen 60 ml room in een steelpannetje of in de magnetron en giet over 100 gram gehakte chocolade. Laat dit een paar minuten staan. Roer vervolgens tot een gladde chocoladesaus.
- Vul de pancakes met de pistache-kataifi-vulling en vouw ‘m in vieren. Druppel extra pistachecrème over de pancakes en daarna de chocoladeganache. Bestrooi met de overgebleven kataifi en pistachekruim. Serveer het pistachedessert eventueel met een toef slagroom.
Nog meer desserts:
- Deze crêpes gingen viraal: hong kong mango pancakes (zachte crêpes met room en mango)
- Op de redactie zijn we verliefd geworden: Layali lubnan is een droom van een no-bake dessert dat iedereen kan maken
- Nog een lekker toetje met pistache en kataifi: Siciliaans pistachetoetje met mascarpone