Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 19 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Ultraromige pasta (zonder room!) met gekarameliseerde prei

Uien karameliseren is lekker, maar duurt lang, Gelukkig gaat dit proces een stuk sneller met prei. Daarom is deze pasta met roomsaus een gevalletje goed gevulde buikjes en blije gezichten voor doordeweeks!

Pasta met prei

Maaltijden die binnen 30 minuten klaar zijn, laten ons hart altijd sneller kloppen. Want op een doordeweekse dag staan we liever niet al te lang in de keuken. Daarom zijn we bij Culy altijd op zoek naar sneller en makkelijker, zonder smaak te verliezen. Deze pasta met roomsaus en prei is daar een goed voorbeeld van.

Deze pasta met roomsaus kun je bereiden met elke pastasoort die je in de voorraadkast hebt liggen. Het liefst lange slierten, denk aan spaghetti, linguine en tagliatelle. Hier blijft de saus – maar ook de prei – goed aan plakken.

Pasta met roomsaus en prei
Ogechi Chibueze voor Culy

In deze pasta met roomsaus kiezen we voor het karameliseren van de prei. Dat zorgt namelijk voor een zoete smaak en maakt de groente ook nog eens boterzacht, alsof het smelt in je mond.

De vegetarische pasta is lekker als avondmaaltijd. Vul ‘m eventueel aan met extra eiwitten zoals kip kiev of geroosterde kikkererwten. De pasta met roomsaus is ook fijn als deel van een grotere maaltijd. Zo is hij bijzonder lekker in combinatie met salade met groene asperges en gnudi, dat zijn ricottaballetjes.

Pasta met roomsaus en prei
Ogechi Chibueze voor Culy

Recept: pasta met roomsaus en prei

  1. Maak de preien goed schoon. Verwijder de lange groene bladeren van de preien en leg deze opzij. Halveer het witte gedeelte en snijd vervolgens in halve dunne ringen.
  2. Laat een flinke klont boter smelten in de pan en voeg de dunne ringen prei toe. Roer goed, zodat alle prei bedekt is met boter en laat 25 minuten karameliseren op laag vuur.
  3. Pak de groene bladeren van de preien erbij en snijd deze in dunne repen. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer de prei ongeveer 30 seconden en doe daarna in een (ijs)bad om het kookproces te stoppen, zo behoudt de prei een mooie groene kleur.
  4. Voeg de spaghetti toe aan het kokende water samen met een flinke snuf zout en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Doe nog een klont boter bij de gekarameliseerde prei en laat smelten. Voeg bloem toe en roer met een garde tot een roux. Giet per 100 ml de melk erbij en blijf continu roeren alle melk is opgenomen.
  6. Doe een schep pastawater bij de saus en voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe tot je een gladde en romige kaassaus hebt. Voeg nu de gekookte pasta toe, samen met de geblancheerde prei en schep goed om.
  7. Schik de pasta met roomsaus op een bord en bestrooi met extra geraspte Parmezaanse kaas en geroosterde walnoten
Pasta met roomsaus en prei
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer recepten met prei:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.