Culy Homemade: pasta met rokerige auberginesaus en walnoten

We hebben de rokerige aubergine massaal omarmd sinds de populariteit van de Midden-Oosterse keuken. Vaak treffen we ‘t dan ook in dito gerechten aan: in baba ganoush, in sabich of – knipoog naar Ottolenghi – met yoghurt en granaatappelpitjes. Maar waarom zou je zoiets geniaals als gerookte aubergine niet op veel meer manieren inzetten? Wij besloten er bijvoorbeeld een simpele pastasaus van te maken, en dat bleek een héél goed idee. Maak kennis met deze heerlijke pasta met aubergine, walnoten, citroen en mozzarella.

Er zijn twee manieren om aubergine zijn rookaroma te geven. De meest gangbare is in de gasvlam van je gasfornuis. Heb je dat niet? Zet je oven dan op de grillstand en leg je aubergines zo dicht mogelijk bij de grill-elementen. Wij maakten deze pasta met aubergine op die laatste manier en dat werkte prima.

pasta met auberginesaus en walnoten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pasta met aubergine, walnoten, citroen en mozzarella

Verwarm de oven voor tot de grillstand en plaats een rooster bovenaan de oven.

Prik met een vork een tiental gaatjes in elk van de aubergines en plaats ze in een ovenschaal. Schuif deze op het rooster en laat gedurende 35 à 40 minuten grillen. Draai de aubergines af en toe om (voorzichtig!). De aubergines zullen zwart zijn langs de buitenkant, dat is precies hoe je ze wilt.

Hak ondertussen de walnoten fijn en rooster ze in een droge koekenpan tot ze lichtjes bruin kleuren. Haal van het vuur en zet apart.

Haal de aubergines uit de oven en laat een beetje afkoelen. Hou de aubergines verticaal en haal met een scherp mesje de schil ervan af. Vang het vruchtvlees op in een kom. Geef het vruchtvlees een flinke snuf zout en peper en mix met een handmixer tot een gladde massa.

Verhit een flinke scheut olijfolie op medium vuur en bak er de tenen knoflook en de chilivlokken in aan tot de knoflook heel lichtjes bruin kleurt (laat deze zeker niet te donker worden, dan wordt hij bitter). Voeg daarna de aubergines en sap en de geraspte schil van 1 citroen toe en roer goed. Laat even inkoken.

Voeg tot slot ook de helft van de walnoten, de klont boter en de parmezaan toe en roer goed. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe.

Kook de pasta al dente in ruim gezouten pasta water. Giet af maar bewaar een kopje van het pastawater.

Voeg de afgegoten pasta toe aan de pan met aubergine en roer goed. Is de saus wat te dik, voeg dan nog een of meerdere eetlepels van het pastawater toe.

Verdeel de pasta met aubergine over borden en schik op elk bord een halve bol mozzarella. Maak af met de resterende walnoten, wat verse peterselie, extra citroenschil en -sap en met chili- en of pepervlokken.

pasta met auberginesaus en walnoten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer met aubergine?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: pasta met rokerige auberginesaus en walnoten
Sluiten