Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 1 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Ovenschotel van prei en aardappel met romescosaus

Wat een cooking queen is ze toch, die Anna Jones. Dat ontdekten we laatst toen we Anna mocht interviewen over haar nieuwe boek Eén Pan, Plaat, Planeet. En goed nieuws: we mogen nu ook een aantal gerechten uit het boek delen, zoals deze toffe ovenschotel met prei, aardappel en romescosaus.

Over Eén Pan, Plaat, Planeet

Één Pan, Plaat, Planeet is een kookboek dat – wat ons betreft – een plaatsje verdient op elke boekenplank. Echt zo’n kookboek dat je op een willekeurige dag kan openslaan en waarin je vindt wat je zoekt.

De gerechten zijn divers, creatief en kleurrijk maar toch ook praktisch en snel. Van maischowder met bloemkool tot een snelle galette met vijg, tijm en geitenkaas en pimentónburgers met manchego.

Tussen de 150 recepten – opgedeeld in de hoofdstukken Kookpan, Koekenpan, Bakplaat en Snel – zitten nú al blijvertjes die we heel vaak op tafel gaan zetten.

Anna Jones
Bron: Issy Crooker - Eén Pan, Plaat, Planeet

Anna over dit gerecht

Anna: “Deze ovenschotel barst van de smaak, maar is toch snel klaar. De meeste maaltijden die ik tegenwoordig maak zijn binnen 30 minuten klaar.

De snelle romescosaus geeft de geroosterde groenten meer pit. Je kunt meer groenten toevoegen als je wilt.”

Ovenschotel van prei en aardappel met romescosaus
Bron: Issy Crooker - Eén Pan, Plaat, Planeet

Ovenschotel van prei en aardappel met romescosaus

Verhit de oven tot 200 °C. Meng de aardappels, prei en kikkererwten met de knoflook, oregano, sinaasappelrasp, een flinke scheut olie en wat zout en peper op je grootste bakplaat. Je kunt de groenten ook over twee bakplaten verdelen zodat ze genoeg ruimte hebben om krokant te worden. Rooster ze 20 minuten.

Maak intussen de romescosaus. Rooster de noten en het brood 6-7 minuten op een bakplaat tot ze lichtbruin zijn.

Doe de noten en het brood met het paprikapoeder in een keukenmachine en maal het geheel tot een kruimelig mengsel. Voeg de paprika’s, azijn, olie en een eetlepel water toe, kruid het geheel met zout en peper en maal het tot een grove, zachte saus.

Haal de groenten uit de oven en meng ze met de helft van de romescosaus. Zet ze nog 5 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer ze met extra romescosaus en strooi de peterselie erover.

Eén Pan, Plaat, Planeet Anna Jones

Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones (Fontaine Uitgevers) is online te koop voor €29,99,-

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.