Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 22 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Oranje advocaat met sinaasappel en sinaasappellikeur: zó lekker!

Hoe maak je een Hollands toetje als advocaat nog Hollandser? Met een oranje sinaasappel! Want daarmee maak je deze heerlijke oranje advocaat – die we uiteraard serveren inclusief een flinke toef slagroom.

Met Pasen, maar nu ook tijdens het EK, WK, andere toernooien en natuurlijk met Koningsdag: oranje advocaat mag nooit en te nimmer ontbreken.

We maken het klassieke toetje extra oranje met sinaasappelextract. Dat geeft ook een nostalgische sinaasappelsmaak aan de oranje advocaat, want datzelfde extract zit ook in de oranjevla van vroeger! Dit is van het merk Joja en vind je in de meeste bakwinkels en toko’s.

Liever klassieke advocaat maken à la oma? Ook altijd lekker!

Oranje advocaat
Ogechi Chibueze voor Culy

Oranje advocaat maken: recept

  1. Scheid het eigeel van het eiwit. Doe het eigeel in een kom die je kunt gebruiken om het geheel straks au bain-marie mee te verwarmen.
  2. Bewaar het eiwit in een vetvrije kom. Hier kun je eventueel later meringues mee maken om de oranje advocaat mee af te toppen (in plaats van slagroom).
  3. Snijd de vanillepeul open en haal de vanille eruit. Doe het bij het eigeel samen met de geraspte schil van één sinaasappel. Voeg ook de suiker en vanillesuiker toe en mix het geheel goed door met een garde.
  4. Breng in een pan een laagje water aan de kook en plaats daarop de kom met het mengsel. Giet al roerende de brandewijn en daarna de sinaasappellikeur erbij. Blijf de oranje advocaat goed doorkloppen met een garde tot het dik wordt. Let op: het mengsel mag niet gaan koken, anders gaat het schiften. Gebruik eventueel een kookthermometer om de temperatuur van de advocaat te controleren. Het mag niet boven de 85 °C uitkomen.
  5. Als de advocaat de gewenste dikte heeft (een beetje de dikte van vla) haal je de kom van de hittebron en zet je die in een bak met koud water. Voeg het sinaasappelextract toe en blijf de advocaat nog zo’n 3 tot 5 minuten goed doorroeren, zodat het mengsel afkoelt.
  6. Giet de afgekoelde oranje advocaat in een pot of fles en bewaar tot gebruik in de koelkast. Serveer in een advocaatglaasje of ander leuk glas. Spuit er een toef slagroom op en maak de oranje advocaat af met een schijfje (gedroogde) sinaasappel.
Oranje advocaat
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer oranje recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.