Redactie
Redactie Drankjes 20 okt 2012
Leestijd: 1 minuut

Ontdekt in Jutland: zelf heide-extract maken

Culinair Denemarken staat vooral op de kaart door de hoofdstad Kopenhagen. Iedereen kent inmiddels ‘het beste restaurant van de wereld’ Noma van chef René Redzepi. Maar wat is er nog meer voor lekkers te vinden in dit Scandinavische land? Culy.nl werd door VisitDenmark uitgenodigd om op onderzoek te gaan in de regio Jutland. 

Tekst en beeld: Katja Brokke

We doken in Jutland de duinen in om heide te plukken. Thuis begon het project: een extract maken van heide en schnaps! Schnaps is een gedestilleerde drank, voornamelijk afkomstig uit Duitsland.

Stap 1: verzamel heide (in bloei) in een potje. Pluk alleen het bovenste deel, niet de wortels. Wees niet bang voor beestjes, die zeef je er straks uit. Behalve met heide kun je ook extract maken met bijvoorbeeld jeneverbessen (eerst 24 uur in de vriezer!), helmgras, dennennaalden of bramen.

Stap 2: giet er smaakloze schnaps of wodka bij.

Stap 3: laat het twee weken staan. Praat er af en toe tegen en schudt het zachtjes.

Stap 4: giet het eerst door een grove zeef, en daarna door een koffiefilter.

Klaar! Het extract heeft als het goed is een diepgouden kleur en smaakt een beetje naar stro en kruiden. Maar het is nu nog te sterk om zo te drinken! Je kunt het gebruiken om wodka smaak te geven of je pannenkoeken- of cakebeslag op te spicen. Je kunt verschillende extracten natuurlijk ook combineren. Mix het bijvoorbeeld met een extract van rozenbottel (wat zoeter) en honing.

Dag 1 (4)Dag 3 (1)-1Dag 3 (2)-1Dag 3 (2)Dag 13Dag 14 (1)Dag 14 (2)Dag 14 (3)Dag 14 (4)Dag 14 (5)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.