Okra met limabonenpuree (van restaurant NENI)

De in Nederland nog onbekende groente okra is supergezond: er zitten niet alleen verschillende vitamines en mineralen in, maar ook ijzer en vezels. Tel daarbij op dat het weinig vetten bevat, et voilà: je nieuwe favoriete groente. Alleen… wat moet je ermee? Dit voorgerecht maken bijvoorbeeld!

Of je nu fervent okraliefhebber bent of er nog nooit van gehoord hebt: dit recept van NENI Amsterdam is een culinair voorgerechtje voor iedereen. Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd: de bonen hebben even een nachtje nodig om te wellen, maar daar heb je geen omkijken naar.

Wat is okra?

Dat we okra in Nederland niet goed kennen, komt vooral omdat het alleen in (sub)tropische gebieden wordt verbouwd. Daar wordt de groente, die een licht pittige en ietwat zoetige smaak heeft, in allerlei recepten gebruikt. Hij past bijvoorbeeld goed in soepen en stoofpotten, maar wordt ook rauw in salades gegeten of gefrituurd en dan als snack.

Gefrituurde okra met pittige yoghurtdip

In de supermarkt vind je okra’s niet, maar in de meeste toko’s liggen ze wel in het groenteschap. Let wel op dat je ze niet al een week van tevoren koopt: de houdbaarheid van de groente is relatief kort.

Fun fact: in sommige gebieden worden de zaden van okra’s geroosterd en gemalen, waarna er een soort koffie van wordt gemaakt. Okraplanten kunnen zelfs worden gebruikt om touw en papier van te maken!

okra
Bron: NENI Amsterdam

Okra met limabonenpuree

Limabonenpuree (begin een dag van tevoren)

Bedek de limabonen in een kom met driemaal zoveel water en laat ze een nacht wellen. Giet ze de volgende dag af en doe ze in een grote pan. Bedek ze met ruim water.

Schil de knoflook en de ui en deel beide in vieren. Voeg de knoflook, ui en de salieblaadjes toe in de pan. Breng het water aan de kook en laat het op lage temperatuur ca. 3 uur koken, totdat de bonen uit elkaar vallen. Giet de bonen af en vang het kookwater op.

Doe de bonen, ui, knoflook, amandelpasta en een halve theelepel zout in een keukenmixer en pureer het. Voeg beetje bij beetje wat van het kookwater toe, tot er een gladde puree ontstaat. Breng de limabonenpuree op smaak met limoensap en zout.

Okra-groentemix

Verwijder ondertussen het eerste deel van de stelen van de okra’s; zorg dat de zaadlijsten nog niet te zien zijn. Maak de lente-uien schoon, snijd de groene delen in grote stukken en de witte delen in kleine blokjes. Snijd de knoflook in dunne schijfjes en de ingelegde citroen in blokjes. Snijd tot slot de sivri-peper in dunne ringetjes en de tomaten in partjes.

Verhit olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak daarin de okra’s en de witte delen van de lente-uien 2 tot 3 minuten op hoog vuur, totdat de groente is verkleurd. Zorg dat alle okra’s op de bodem van de pan liggen. Voeg de sivri-peper, knoflook, tomaten en de ingelegde citroen toe en bak deze 2 à 3 minuten mee.

Marineer de koriander en muntblaadjes met 1 theelepel limoensap. Voeg deze marinade dan samen met de groene delen van de lente-uien toe aan de okra-groentemix. Meng alles goed en breng op smaak met zout en de rest van het limoensap.

De finishing touch

Leg de limabonenpuree op de borden (je kunt nog wat extra water toevoegen als ‘ie te dik is geworden) en verdeel de groenten daaroverheen. Giet er olijfolie overheen en serveer het.

okra met limabonenpuree
Bron: NENI Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Okra met limabonenpuree (van restaurant NENI)
Sluiten