Verrukkelijke matcha blondies uit ‘No halfway cooks’ (met een vrolijke groene kleur!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fpandan-blondies.png)
Dat de halve wereld fan is van matchapoeder en recepten met matcha, is inmiddels een feit. We durven dan ook te wedden dat deze matcha blondies van Jody en Stan – de auteurs van kookboek ‘No halfway cooks’ – voor matchafans als geroepen komen.
Jody en Stan
Jody en Stan werkten samen aan ‘No Halfway Cooks‘, een kookboek waarin hun gedeelde liefde voor eten en smaak centraal staat.
Misschien ken je het duo van Don’s Noodle Shop; Een noedelsoep-hotspot in Tilburg. Het restaurant werd in korte tijd ontzettend geliefd, maar is na een pandemie en twee kinderen inmiddels gesloten. Zo konden ze zich focussen op hun nieuwe (culinaire) avontuur.
Onlangs spraken we Jody Fransz al over hun samenwerking, inspiratiebronnen, passies en doelen.
Matcha blondies maken
- Verwarm de heteluchtoven voor tot 175 °C. Klop de kristal- en basterdsuiker, eieren en het vanille-extract in 5 tot 8 minuten tot een luchtig mengsel. De duur is afhankelijk van of je een garde gebruikt of een mixer. Meng in een aparte kom de bloem met de matcha en het zout. Voeg de droge ingrediënten langzaam toe aan het natte mengsel en mix tot een beslag.
- Smelt de roomboter en 100 gram van de witte chocolade in een magnetronbestendige kom in de magnetron gedurende 1 tot 2 minuten. Roer tussendoor een paar keer. Je kunt boter en chocolade ook au bain-marie smelten; plaats ze in een hittebestendige kom die je op een pan met een laagje kokend water op het fornuis zet. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat boter en chocolade zachtjes en al roerend smelten.
- Meng het gesmolten mengsel goed door het beslag. Hak de overige witte chocolade in kleine stukjes. Dit is niet nodig als je chocoladedruppels gebruikt.
- Frommel een stuk bakpapier op en maak het nat onder de kraan. (Het water beschermt het bakpapier tegen verbranding bij hoge temperaturen of langdurig bakken.) Bekleed de bodem en randen van een ovenschaal van ongeveer 35 x 25 cm met het bakpapier. Schenk het beslag in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal in de oven. Strooi na 30 minuten de gehakte witte chocolade over de matcha blondies, zodat de chocolade of -druppels eroverheen kan smelten. Bak vervolgens de matcha blondies nog voor 15 minuten verder in de oven. Laat hierna de matchablondies even afkoelen en snijd in 12 gelijke stukken.
> ‘No Halfway Cooks’ ligt nu in de (online) winkels voor € 29,95.
Matcha, matcha, nog meer matcha
- Wil je maken: dit zijn de leukste variaties op de matcha latte om uit te proberen
- Jij bewaart waarschijnlijk je matcha niet goed (en dit is waarom)
- Matcha affogato: een briljante kruising tussen Japan en Italië