Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Blue Monday recept: massaman curry met pompoen en tofu van London Loy

Blue Monday? Dat vraagt om een oppiepgerecht zeggen London Loy en Food Cabinet! Want als tegengif voor de januariblues is er altijd nog de power van de oerhollandse pieper. Aardappels zitten namelijk vol vitamine B6 en vitamine C, stofjes die een goede uitwerking op je humeur én je weerstand kunnen hebben. Geef jezelf daarom een flinke boost met deze massaman curry met pompoen en tofu.

London bedacht een recept voor massaman curry die je kunt aanpassen naar je eigen smaak. De currypasta kun je bijvoorbeeld zelf maken of gewoon lekker kopen in de winkel. Houd de curry vega óf voeg wat kip toe. Het is jouw oppiep-feestje!

Massaman curry vega
Bron: Mitchell van Voorbergen

Zo maak je deze massaman curry

Voor de zelfgemaakte currypasta

Rooster de venkel- en korianderzaadjes, de kardemompeulen, de kruidnagels, de peperkorrels en de chilivlokken in een droge koekenpan op matig vuur tot ze beginnen te verkleuren en heerlijk ruiken. Doe het mengsel in een vijzel. Kneus de kardemompeulen, haal de zaadjes eruit, gooi de peulen weg en maal er een fijne poeder van. Pel de knoflook en uien, schil de gember, maak de stengels citroengras schoon en hak alles fijn.

Bak alles 3 minuten al roerend in een droge koekenpan en doe alles in een keukenmachine met de kurkuma, kaneel, koriander, geraspte limoenschil en een goede scheut zonnebloemolie. Maak er een fijne pasta van. Stop de keukenmachine af en toe om het mengsel waar nodig van de rand van de beker te schrapen.

Voor de rijst met verse kruiden

Kook de rijst volgens de verpakking en laat het vervolgens uitdampen. Snijd de peterselie en bieslook fijn en mix het door de rijst samen met een klontje boter. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat limoenrasp toe.

Voor de massaman curry

Verhit de oven tot 185°C. Snijd de pompoenen doormidden, verwijder de pitjes en snijd in blokjes van 2 a 3 cm. Mix deze in een grote braadslede met een scheut milde olijfolie en 1 tl zeezout en zwarte peper. Voeg eventueel honing toe. Was de aardappeltjes, snijd ze in kwarten en doe bij de pompoen.

Rooster voor 30 à 35 minuten totdat het goudbruin en gaar is, en de pompoen gekarameliseerde randjes heeft. Houd het goed in de gaten, de honing verbrandt snel.

Maak zelf je currypasta (zie boven) of gebruik 100 gram massaman currypasta. Gebruik voor een extra sterke smaak 120 gram.

Rooster de pinda’s 4 minuten in een grote braadpan terwijl je ze regelmatig omschept. Voeg de helft van de currypasta toe met een scheut zonnebloemolie en de laurierblaadjes. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.

Pel en snijd de ui en doe deze bij de pasta in de pan. Giet er de kokosmelk bij, voeg de palmsuiker, de tamarindepasta en de vissaus toe, breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Wil je de saus wat dikker?

Voeg dan 2 el maizena toe. Los de maizena dan eerst op in een beetje water en voeg al roerend toe aan de curry.

Laat de tofu uitlekken en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Roer de sugar snaps door de curry. Deze hebben maar max 3 minuten nodig, ze moeten knapperig blijven. Strooi de blokjes tofu erbij en knijp de limoen boven de pan uit. Proef hoe de curry smaakt en maak hem eventueel af met vissaus en zwarte peper. Verdeel de geroosterde pompoen en aardappels over de warme kommen, schep er de curry over en garneer met de korianderblaadjes, Thaise basilicum, een limoenpartje en eventueel wat pinda’s en lente-ui.

Eet lekker. So so lobi!

Extra tips van London:

  • Serveer er een geurige kruidenrijst bij (zie boven) en je geluksgevoel is compleet. Niet bang voor een beetje meer werk? Maak dan ook zelf je eigen currypasta. Check de recepten op aardappels.nl.
  • In plaats van de tofu kun je ook kikkererwten gebruiken.
  • Vlees-tip: je kunt ook kippendijen gebruiken. Rooster de kip (in blokjes gesneden en op smaak gebracht met peper en zout) gaar in de oven en doe bij de curry als die aan het pruttelen is.
London Loy recept
Bron: Mitchell van Voorbergen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.