Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen (eet je kerstboom op!)

Wist jij dat de naalden van je kerstboom boordevol smaak zitten? En dat het eigenlijk zonde is om dit superingrediënt in het nieuwe jaar aan de straat te zetten? Veel beter bewaar je een paar takken om te gebruiken in de keuken. Dit vonden ook de mensen achter Lowlander. Zij maakten een kookboek met allerlei recepten waar je kerstboom aan te pas komt. Wij mogen het recept van de crostini met sparrennaalden-ricotta alvast met je delen.

Als dat geen kerstfeest wordt!

Eet je kerstboom op!

In Scandinavië kookt men al decennialang met de naalden van de spar. Het is dan ook een waardevol ingrediënt. Geen wonder dat de match met de botanische bierbrouwers van Lowlander zo’n goeie is. In het nieuwe kookboek Eet & drink je kerstboom vind je verschillende recepten waarbij gebruik wordt gemaakt van de aroma’s van je kerstboom.

Basisrecepten als een sparrennaaldenboter maar ook zoete desserts en lekkere drankjes als een sparrennaalden-sgroppino. Wij delen alvast het recept van de crostini met sparrennaalden-ricotta met je. Een perfect voorproefje op dit bijzondere kookboek!

lowlander crostini met sparrennaalden-ricotta
Bron: Lowlander

Geef je kerstboom een tweede leven

Per jaar verwelkomen zo’n drie miljoen Nederlandse huishoudens een echte groene ‘oh dennenboom.’ Het merendeel belandt na de jaarwisseling langs de weg, in de versnipperaar of in een vreugdevuur. En maar een enkeling zet ‘m in de tuin zetten in de hoop dat ‘ie volgend jaar weer meekan. Zonde, want de gemiddelde levensduur van zo’n kerstboom is zo’n 400 jaar.

Het botanische biermerk Lowlander wil meer bewustwording rondom deze ‘stille ramp.’ Dit doen ze door middel van dit kookboek, want in dit zogenaamde ‘afval’ zit superveel smaak. “Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken.”

Wist je trouwens dat de Winter I.P.A van Lowlander, die al sinds 2019 op de markt is, ook boordevol dennennaalden zit? Oké, niet ín je bier, maar ze komen er wel aan te pas. Jaarlijks worden er door de bierbrouwer namelijk zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen ingezameld, worden de naalden zorgvuldig van de takken gerist en vormt dat (in combinatie met jeneverbes) een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen.

lowlander crostini met sparrennaalden-ricotta 2
Bron: Lowlander

Crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen

Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd ze kruislings in tot ongeveer halverwege de vrucht. Zet de vijgen op een met bakpapier beklede ovenplaat. Verdeel over iedere vijg een beetje honing en gril de vijgen in ongeveer 8 minuten tot ze zacht zijn.

Besprenkel de plakken ciabatta met de olijfolie. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en gril beide kanten van de ciabatta tot ze goudbruin zijn.

Spoel de sparrennaalden in een zeef met kokend water. Laat goed uitlekken en snijd de naalden fijn. Roer ze vervolgens door de ricotta.

Besmeer de ciabatta met de sparrennaalden-ricotta en verdeel de geroosterde vijgen erover. Garneer met extra honing en de walnoten.

lowlander crostini met sparrennaalden-ricotta eet en drink je kerstboom
Bron: Lowlander

> Eet en drink je kerstboom van Lowlander is nu te koop voor €21,-.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.