Deze eiwitrijke en glutenvrije Italiaanse klassieker maak je met slechts 10 ingrediënten (en je hebt ze al in huis!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FLinzen_met_pancetta_1-1.jpg)
Het is niet sexy of instagramwaardig en wordt niet gedecoreerd met een drizzle van saus of een culinair krokantje. Wat linzen met pancetta wél zijn? Hartig Italiaans comfort zonder poespas waar je van opkikkert na een lange werkdag!
Linzen: een creatieve bron van eiwitten
Linzen zijn hot, ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, glutenvrij, spotgoedkoop en superdivers. Maak er bijvoorbeeld een dal, soep of zelfs salade mee. Vroeger hadden linzen een ietwat suf imago en was het dus minder bekend wat voor creatiefs, lekkers en leuks je ermee kon doen.
Inmiddels weten we wel beter door te kijken naar de Indiase, Franse en dus ook de Italiaanse keuken. Want met een beetje knoflook, wat pancetta en een flinke scheut liefde zet je deze linzen met pancetta al binnen 15 minuten op tafel en heb je niet meer dan 10 ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Pancetta
Pancetta is uiteraard een tikkeltje duurder dan gewone gerookte spekjes, maar ze zijn dan ook compleet verschillend qua smaak. Dat komt doordat het Italiaanse spek wordt gekruid met peper, nootmuskaat en kruidnagel, en dat proef je zeker terug in deze linzen met pancetta.
We laten het vet langzaam smelten, waardoor het spek superdeluxe krokant wordt en een fijne bite krijgt. Het krokante spek scheppen we eruit en het vet blijft in de pan, want daar bakken we de rest van het gerecht in.
Daarna gaat de heilige drie-eenheid – sofritto van wortel, ui en bleekselderij – in de pan. Gekookte linzen erbij, een snuf Italiaanse kruiden en krokante spekjes er doorheen en je zet in 15 minuten het eenpansgerecht op tafel waar elke Italiaanse nonna trots op zou zijn.
Linzen met pancetta maken
- Bak in een droge pan de pancetta in 5 minuten krokant op middelhoog vuur. Schep de pancetta eruit en laat daarna uitlekken op een stukje keukenpapier. Bewaar het vrijgekomen vet in de pan.
- Voeg ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe aan het vet en fruit 5 minuten tot de sofrito zacht is.
- Doe daarna de linzen, de 2 laurierblaadjes en de helft van de gebakken pancetta erbij en schep om. Bak de linzen met pancetta nog eens 5 minuten tot de smaken goed zijn opgenomen.
- Breng de linzen met pancetta op smaak met zout en peper en verwijder de laurierblaadjes.
- Serveer warm en bestrooi met de overgebleven pancetta, een scheut goede olijfolie per persoon en eventueel wat gehakte peterselie.
Nog meer lekkers uit de Italiaanse keuken:
- Op zoek naar een hartverwarmende maaltijd boordevol smaak? Maak dan gnocchi met een vega(n) ragù
- Een eerbetoon aan het Italiaanse eiland Sicilië: pasta alla norma (dé beroemde pasta met aubergine)
- Superlekker in z’n eenvoud: spaghetti met tonijn, chilipeper en kappertjes