Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: de allerlekkerste kippenpoten met pittige honing en vissaus

We hebben héél wat kippenpoten geproefd, maar deze met pittige honing en vissaus zijn toch wel de onbetwiste winnaar. Dit zijn de lekkerste, meest umami-rijke kippenpoten die je – naar ons idee – kunt maken.

Als basis gebruikten we een recept van Gregory Gourdet (zijn boek Everyone’s Table is trouwens een dikke aanrader) dat we al veel vaker hebben gemaakt. Hij bedacht een manier om kippenpootjes te maken die zowel zoet, hartig, funky als zout zijn. En ja: er moet écht zo veel honing in! En zo veel knoflook trouwens (je lokale knoflookdealer zal blij met je zijn…).

Het geheim zit ‘m in de chilipasta. Die moet je wel even zelf maken, maar het fijne aan dit recept is dat je er een voorraadje van maakt waarmee je een paar keer deze kippenpoten kunt maken. En geloof ons: dat wil je…

Kippenpoten met pittige honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Lekkerste kippenpoten

Voor de chilipasta

Verwarm ongeveer 60 ml van de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur tot de olie goed heet is. Voeg de plakjes knoflook, sjalotten en het zout toe. Laat ze 10 tot 12 minuten bakken tot ze zacht en goudbruin zijn.

Voeg de gedroogde en de verse chilipepers toe, samen met de rest van de olie. Laat alle olie heet worden en laat de chilipepers dan in ongeveer 2 minuten opbollen, tot ze bruin beginnen te worden.

Zet het vuur uit en laat de olie afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet alles in een blender en meng tot een bijna gladde puree. Klaar is je chilipasta! Je kunt ‘m in een afgesloten pot of bakje in de koelkast bewaren gedurende twee maanden.

Gedroogde chilipepers (lombok)
Gedroogde chilipepers voor de chilipasta / Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kippenpoten met pittige honing en vissaus

Maak een marinade van 55 gram van de chilipasta (zie boven), honing, de fijngehakte knoflook, vissaus, sojasaus, zout en peper. Voeg de kippenpoten toe en hussel ze door de marinade tot ze goed bedekt zijn. Leg ze in een afgesloten bak in de koelkast en laat ze 12 tot 24 uur marineren. Hussel ze af en toe even om.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een paar vellen keukenpapier neer en leg de kippenpoten daarop, zodat ze een beetje kunnen uitlekken. Bewaar de marinade.

Leg een rooster bovenop een bakplaat of braadslee (tip: leg ook even een vel bakpapier op de bakplaat, om restjes op te vangen). Vet het rooster in met de olie. Leg de kippenpoten naast elkaar op het rooster en rooster ze in de oven tot ze bijna gaar zijn en een kleurtje hebben gekregen. Dat duurt zo’n 25 minuten.

Giet ondertussen de achtergehouden marinade in een steelpannetje en verwarm die op middelhoog vuur. Laat in ongeveer 8 minuten inkoken onder regelmatig roeren, tot je een mooie saus overhoudt .

Gebruik iets meer dan de helft van de saus om de kippenpoten mee af te lakken. Zet ze daarna voor ongeveer 8 tot 10 minuten terug in de oven tot ze glanzend, geroosterd en lekker sticky ogen.

Doe de rest van de ingekookte saus in een bakje en serveer naast de kippenpoten, als dipsaus.

Lekker met rijst en gewokte paksoi of spinazie bijvoorbeeld. Druppel de dipsaus van de kip dan ook een beetje over de rijst.

Met deze 3 simpele stappen braad je kippenpoten het lekkerst

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.