Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 jul 2025
Leestijd: 2 minuten

Dit is by far ons favoriete recept voor gebakken krieltjes uit de oven (en je hebt er 2 minuten werk aan!)

Nog geen 2 minuten werk: dat vraagt dit recept voor perfect gebakken krieltjes (mét schil) uit de oven van je. Je hoeft de aardappeltjes niet voor te koken, maar schuift ze zo – hup – de oven in.

Simpel, snel en bizar lekker

Waarom we iedereen zouden aanraden om gebakken aardappeltjes uit de oven op deze manier te maken? Omdat het je nog geen twee minuten voorbereidingstijd kost en je de aardappels niet voor hoeft te koken.

Én omdat de hitte van de oven, de boter en de laurierblaadjes de simpele krieltjes transformeren tot een soort simpel gekonfijte aardappeltjes in laurierboter. Aan de buitenkant worden ze een beetje gekarameliseerd, aan de binnenkant zijn ze zacht en fluffy.

Wat doet laurierblad precies voor je gerecht?

Simpele gebakken krieltjes uit de oven / gebakken aardappels oven
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo worden ze het lekkerst

De krieltjes worden het lekkerst als je ze in de schil laat én als je aardappeltjes van gelijke grootte gebruikt. Al gebruiken we hier Opperdoezer Ronde omdat die in het seizoen zijn (en de crème de la crème onder de aardappelen zijn), waar ook iets grotere exemplaren tussen zitten. Met andere woorden: het komt niet zo nauw.

Het werkt heel goed als je hier een lage aluminium of gietijzeren pan voor gebruikt die in de oven kan (wij gebruiken altijd deze gietijzeren koekenpan), maar een goed passend bakblik werkt ook.

Alles over de Opperdoezer Ronde: de crème de la crème aardappel uit Opperdoes

Krieltjes uit de oven / krieltjes met schil uit de oven

Krieltjes (mét schil) uit de oven: het makkelijkste recept ooit

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de krieltjes goed. Giet een scheut olijfolie in de pan en leg de krieltjes (met schil en al) erin. Steek de laurierblaadjes ertussen, leg er een flinke klont boter op en bestrooi met zout en peper.
  3. Bak de aardappeltjes 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check ze ergens halverwege even en schud een beetje met de pan zodat ze evenredig bakken.
  4. Haal de krieltjes uit de oven als ze er lekker goudbruin uitzien en de binnenkant gaar en fluffy is.

Lekkere recepten bij deze ovenaardappeltjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.