Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 21 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kip Marbella (een smaakbom van een eenpansgerecht)

Hier nog een redelijk onbekend gerecht, elders ter wereld een klassieker waar de nodige portie nostalgie mee gemoeid is. We hebben het over kip Marbella: een lekker praktisch maal waarbij de marinade met olijven, kappertjes, pruimen, abrikozen en kaneel de kippendijen transformeert tot sappige smaakbommen.

Kip Marbella: een aangename verrassing

Kip Marbella komt in tegenstelling tot wat je zou verwachten niet uit Spanje maar uit de VS. De oorsprong ligt namelijk in het destijds baanbrekende The Silver Palate, een kookboek dat alweer stamt uit 1982. Voor veel thuiskoks in Amerika gold dit naslagwerk als poort naar een modernere manier van koken. Briepakketjes in filodeeg, witte sangria of pompoensoep met kerrie: de vernieuwende smaken met een grote factor comfort dreven veel Amerikanen naar hun fornuis. Van al deze gerechten is kip Marbella één van de meest iconische gebleken.

Waar dat mee te maken heeft? Wij durven wel een hypothese te formuleren. Omdat het een eenpansgerecht betreft, ten eerste (wie klaagt daar ooit over?). Al kun je ook de gewaagde smaken benoemen. Op papier zou je immers kunnen vermoeden dat abrikozen, pruimen, kaneel en bruine suiker je een onsmakelijk zoet gerecht zouden opleveren, maar het tegendeel is inmiddels al lang bewezen. Je begrijpt het goed: kip Marbella is vooral een smaakbom waarbij zoet, hartig en zuur een weg vinden met elkaar en net die aangename verrassing maakt het gerecht zo fascinerend.

Let op: dit recept is het allerlekkerst wanneer je de kip een nachtje laat marineren. Doe je dat niet dan gebeuren er geen rampen, maar trek hier op z’n minst toch een uurtje of twee voor uit.

Kip marbella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Kip Marbella

Laat eerst de kip marineren. Doe de kip daarvoor samen met de rest van de marinade in een mengkom en schep alles door elkaar. Dek de kom af en laat een nachtje trekken.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Schep de volledige inhoud van de mengkom in een ovenschaal en schenk er de witte wijn op. Lepel er de bruine suiker bovenop. Schep nog eens door elkaar en breng de kip Marbella op smaak met zout en peper. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zet 50 minuten in de warme oven. Haal de kip Marbella uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en maak af met wat verse takjes oregano en met de geroosterde pistachenootjes. Serveer de kip Marbella met de rijst.

Kip marbella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer met kip?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.