Kabuli pulao (Afghaanse pilav) is hét feestmaal dat je wil proberen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FKabuli_palaw_1.jpg)
Het is een rijstgerecht van geweekte, gekookte én gestoomde rijst dat wordt gedecoreerd met bizar zacht lamsvlees, rozijnen, gekarameliseerde wortelen en noten: kabuli pulao. Dit Afghaanse feestmaal is een smaakbom van jewelste en toch minder moeilijk te maken dan je denkt!
Kabuli pulao wordt geserveerd tijdens feesten en speciale gelegenheden en dat begrijpen we helemaal. De smaak is intens, maar ook perfect in balans qua kruiden en texturen. Ja, echt, dit is zo lekker, dat je niet kunt stoppen met eten.
Door de gelaagdheid van het recept spreekt het voor zich dat je wel wat tijd voor moet uittrekken voor dit recept. Dat komt ook door het lamsvlees, want voor lekker en vooral zacht lamsvlees is tijd altijd belangrijk. Maar supermoeilijk? Dat is het gelukkig niet.
Hoe dan ook: zie het vooral niet als een rijstgerecht dat je doordeweeks na een lange werkdag in korte tijd op tafel zet. Wél als een leuk weekendproject of iets extra’s voor een gezellig diner. Kabuli pulao is namelijk een echte showstopper en veel meer heb je niet nodig om een diner compleet te maken.
Kabuli pulao recept
De sof-methode: het weken, koken en stomen van de rijst
- Doe de rijst in een grote pan en was het grondig. Zorg dat het water volledig helder is. Dit is belangrijk, zodat je niet met een papperige kabuli pulao eindigt. Laat de rijst daarna 1 uur weken in water.
- Zet een grote pan op het vuur en voeg hier een flinke snuf zout aan toe, breng het aan de kook.
- Giet de geweekte rijst af en voeg zodra het water kookt toe aan de pan. Kook de rijst ongeveer 5 tot 10 minuten. De korrel moet makkelijk afbreken tussen je vingers, check dit na 5 minuten. Lukt het nog niet, kijk dan na 1 minuut opnieuw en doe dit tot het wel lukt. Giet de rijst daarna af.
Voor het lamsvlees van de kabuli pulao
- Ga ondertussen aan de slag met het lamsvlees. Verhit sesamolie in een braadpan en voeg de uien en knoflook toe en doe 1 eetlepel char masala en 2 theelepels komijnzaad na 5 minuten in de pan. Gebruik garam masala indien je geen char masala hebt.
- Voeg de stukken lamsschenkel toe aan de pan en bak rondom goudbruin. Voeg 750 ml water toe en een flinke snuf zout. Kook het lamsvlees in 1 uur gaar.
- Haal het lamsvlees uit de pan en roer 2 eetlepels char masala door de lamsbouillon.
Voor de gekarameliseerde wortelen en rozijnen
- Zet een grote pan op het vuur en rooster de amandelstiften tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en leg opzij.
- Voeg de suiker toe aan dezelfde pan. Laat de suiker op laag vuur bruin kleuren tot het de kleur van karamel heeft. Voeg 120 ml water toe zodra de suiker bruin is en roer goed. Doe er 1 eetlepel ghee bij en roer opnieuw. De karamelsiroop geeft de kabuli pulao een lekkere zoete smaak. Doe het in een kom en zet opzij.
- Doe de rozijnen in een kom en week deze in kokend water.
- Verhit 1 eetlepel ghee in de pan en voeg zodra het gesmolten is de wortel toe. Karameliseer de wortelen tot ze zacht zijn en haal daarna uit de pan, dit duurt ongeveer 1 minuut.
- Haal de rozijnen uit het water en voeg deze toe aan de pan van de wortelen. Bak de rozijnen 1 minuut en haal daarna uit de pan. Houd de rozijnen en wortelen warm in aluminiumfolie, zodat ze niet uitdrogen.
Kabuli pulao samenstellen
- Voeg de helft van de rijst toe aan de bodem van een grote pan. Leg daarop het lamsvlees en bestrooi met 1 theelepel char masala. Giet er 200 ml van de lamsbouillon overheen.
- Doe de rest van de rijst erbovenop en verdeel de wortelen en rozijnen over de bovenkant.
- Bestrooi opnieuw met 1 theelepel char masala. Giet daarna de karamelsiroop en 100 ml lamsbouillon over de rijst.
- Maak een paar gaten in de rijst, zo kan de stoom ontsnappen. Dek de pan af met aluminiumfolie en leg daarna de deksel erop. Stoom de kabuli pulao 25 minuten op laag vuur.
- Schik de rijst in een mooie schaal en bestrooi met de geroosterde amandelen.
Culy’s favoriete rijstgerechten voor een feestmaal:
- Niets voor niets heilig voor Spanjaarden: paella Valenciana met kip en saffraan
- Dit Nigeriaanse recept is verbazend makkelijk te maken: Nigeriaanse gebakken rijst met kip en garnalen
- Iets waar ieder huishouden wel een andere versie van heeft: Nigeriaanse jollof rice met bakbanaan en kip van Ogechi