Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Hét recept voor Javaans Surinaamse bami uit Switi Sranan

Bami, we kennen het allemaal van de plaatselijke Chinees als kleffe, witte slierten opgeleukt met stukjes ham, omelet en wat groente. In de Surinaamse keukens weet men wel beter. De echte Suri-bami is namelijk overheerlijk en totaal iets anders dan de nummer 19 van het afhaalmenu. In haar nieuwe boek Switi Sranan maakt Noni Kooiman een reis door Suriname en diens diverse keuken. Daar mag de bami natuurlijk niet in ontbreken. Dit wordt sowieso een blijvertje in jouw weekmenu!

Noni over deze bami

Nomi: “Als je geen Javaanse bami kunt vinden, is spaghetti een goede keus. Dat is gek genoeg heel gebruikelijk bij Surinaams-Javaanse bami. Kook de bami (of spaghetti) niet helemaal gaar. De bami wordt opgebakken in de saus en dan gaart hij nog door. Gebruik voor het bakken een grote koekenpan of wok. In een kleine pan is bakken lastig en gaat de bami makkelijk kapot.

Deze bami is lekker met kip ketjap (zie boek) en met geroerbakte bladgroenten, tayerblad bijvoorbeeld (zie boek). Het is ook lekker om er op het laatst een flinke bos gewassen dagoeblad doorheen te roeren — dan heb je eigenlijk al een complete maaltijd.” 

Surinaamse Bami uit Switi Sranan
Bron: Switi Sranan

Aan de slag

Kook de bami in een pan ruim kokend water met een snuf zout in ongeveer 10 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud af onder de kraan. Laat uitlekken in een vergiet. Mix er met je handen 2 eetlepels zonnebloemolie door om plakken te voorkomen. 

Snijd de sjalot fijn. Snijd de peper in ringetjes. Pel de knoflook. Schil de gember en de laos en snijd ze in stukken. Maak van de sjalot, peper, knoflook, gember, laos en de trassie een boemboe in een vijzel of maal ze fijn in een keukenmachine. Snijd de takjes van de selderij fijn en houd het blad apart. Snijd de gula djawa fijn. 

Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur en bak hierin de boemboe 3 minuten aan. Voeg het salamblad en de selderijtakjes toe en bak 2 minuten mee. Roer de tomatenpuree, beide soorten ketjap, gula djawa en de maggiblokjes erdoor. Druk de maggiblokjes in de pan kapot met een lepel. Laat 1 minuut koken en voeg dan de uitgelekte bami toe. Schep de bami door de saus terwijl het vuur vrij hoog staat. Bak de bami 3 minuten mee. 

Snijd de achtergehouden selderijblaadjes fijn en schep ze door de bami.

Switi Sranan van Noni Kooiman
Bron: Switi Sranan

Switi Sranan – De rijke Surinaamse keuken – van Noni Kooiman (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,- 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.