Emmo de Bie
Emmo de Bie Recepten 27 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Klassieke Indonesische pangsit uit JIWA

Dat je bij soulfood-deli De Vrouw met de Baard in Amsterdam de heerlijkste Indische, Molukse en Europese gerechten kunt eten is al even bekend. Nieuw is echter kookboek JIWA, waarin eigenaren Carl en Mas hun favoriete recepten hebben gebundeld. Wij mogen daar vast een heerlijk recept uit delen: klassieke Indonesische pangsit.

Pangsit zijn gevulde wontonpakketjes, vaak geserveerd met een zoet-pikante saus. De lekkernij komt van origine uit China, waar ze worden gestoomd. De Indonesische variant daarentegen is gefrituurd, waardoor het wontondeeg superknapperig wordt. Verrukkelijk met de spicy rode gembersaus die Carl en Mas erbij serveren.

De Vrouw met de Baard in Amsterdam: een heerlijke soulfood deli

Pangsit-JIWA
Bron: JIWA

Carl & Mas: “In ons vorige kookboek hebben we een variatie gemaakt op het oldschool knapperige Indische hapje pangsit met Vietnamese kipvulling. We voelen ons ook verplicht het één keer op de klassieke manier te doen met garnaal en varkensgehakt. Pangsit is het best te vergelijken met knapperige ravioli.

Pangsit met rode gembersaus

Laat in een wok voor de saus de suiker op laag vuur donker branden en blus, voor de suiker te donker wordt, af met het water. Blijf goed roeren tot de suiker is opgelost en voeg de gember en rode peper toe. Doe de tomatenpuree, ketjap en rijstazijn erbij en maak op smaak met peper en zout. Als de saus te dun is, kook je hem verder in. Als de saus te dik is, voeg je wat water toe. De smaak is zoet, zuur en pittig. Wil je meer pedis (heet), voeg dan nog een peper toe.

Meng in een kom het gehakt met de garnalen, knoflook, sjalot, blad­selderij (of andere kruiden, zoals bieslook, peterselie of koriander), het ei, de sojasaus, oestersaus en peper en zout.

Rol 20 tot 25 balletjes van circa 10 gram van het mengsel. Wij vouwen de pangsit op de meest eenvoudige manier, zodat het knapperige gedeelte dun is en je er lekker de saus mee kunt opdippen. Neem 1 vel en besmeer de bepoederde kant licht met wat water. Leg een balletje midden op het vel. Vouw het pangsitvel dubbel, druk stevig rondom het vlees aan en vouw met je vingers plooien om te voorkomen dat er olie in de pangsit komt.

Verhit de olie in een diepe frituurpan of wok tot 180 °C. Frituur de ­pangsit in enkele minuten tot ze goed bruin zijn.

Serveer de pangsit met de dipsaus. 

Bron: JIWA

> JIWA van Carl Lemette en Mas van Putten (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor €34,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.