Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Humus & pastirma (Turkse pastrami) uit Karsu’s Kitchen

Ze wordt de Sophia Loren van de Turkse keuken genoemd en wij begrijpen wel waarom. In Karsu’s Kitchen maak je samen met Karsu een culinaire droomreis langs tafels vol mezze en simpele doch overheerlijke Turkse maaltijden. Pre-order je Karsu’s Kitchen nu, dan gaat 100% van de winst naar de slachtoffers en hulptroepen van de aardbeving in Turkije en Syrië. Wij delen alvast het recept voor humus en pastirma (Turkse pastrami) met je.

En dat smaakt zeker naar meer!

Karsu’s Kitchen en de aardbeving in Turkije

Karsu’s Kitchen is een prachtig kookboek met meer dan 75 recepten uit de Turkse keuken. Van vega tot vis en vlees, alles uit de Turkse keuken komt aan bod. De recepten gaan van makkelijk tot uitgebreid en er zit voor iedereen wat tussen. Wat zeggen we: iedereen kan Turks koken met de recepten van Karsu en haar familie.

Misschien nog wel belangrijker: pre-order je het kookboek van Karsu voor 7 maart, dan gaat 100% van de winst naar de slachtoffers van de vreselijke aardbeving in Turkije en Syrië. Want het kan je vast niet ontgaan zijn: onze hulp is broodnodig. Ook Karsu en haar familie zijn persoonlijk getroffen door dit drama. Daarom slaan we de handen ineen en delen we komende dagen drie recepten uit Karsu’s Kitchen – zodat je dit boek zéker gaat bestellen.

karsu's kitchen kosmos uitgeverij
Bron: Karsu's Kitchen

Karsu over de humus & pastirma

Karsu: “Luister dan… wijk niet van dit recept af! Ik ben mijn hele leven al op zoek naar het perfecte hummusrecept, ben er zelfs speciaal voor afgereisd naar Libanon en Jordanië. Elke dag en nacht op de beste plekjes hummus besteld en o zo zitten smullen. De leukste gesprekken gehad met ambitieuze jonge chef-koks die hun hummus vaak een hippe fusion-lift geven. Maar de basishummus blijft natuurlijk hetzelfde. Hummus is hummus. I think I got it now!

Er zijn een paar trucjes die ik altijd gebruik voor de smeuïgste, zachtste en romigste hummus. Als je nu al niet gaat watertanden… Maar wacht, stop, we maken het ook iets interessanter, we doen er pastırma, Turkse pastrami, op. En we maken het af met geroosterde pijnboompitten en gesmolten boter, because, why not!

humus & pastirma uit karsu's kitchen
Bron: Elvan Ünlü

Humus & pastirma uit Karsu’s Kitchen

Zeef de kikkererwten in een vergiet. Doe ze in een kom en vul die met water; spoel de kikkererwten zo twee keer af. Kneus de kikkererwten dan voorzichtig zodat de schilletjes loskomen. Vul de kom weer met water; de schilletjes komen nu bovendrijven. Haal ze eruit.

Doe de kikkererwten in een keukenmachine, samen met het citroensap, de tahin, olijfolie, knoflook, gemalen komijn en het zout, en maal 4 minuten. Voeg daarna de ijsblokjes toe om het mengsel wat te laten afkoelen en smeuïger te maken. Nu nog 2 minuten doorblenderen en bam: klaar. Ja, 6 minuten precies! Dat is het geheim van mijn hummus.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Smelt in dezelfde pan de boter en bak de pastırma circa 2 minuten. Serveer het vlees met de boter en de pijnboompitten boven op de hummus.

cover karsu's kitchen
Bron: Karsu's Kitchen

> Pre-order Karsu’s Kitchen nu via www.karsu.nl en steun de aardbeving-slachtoffers in Turkije.

“Van alle pre-order bestellingen vóór 7 maart gaat 100% van mijn winst naar de aardbeving-slachtoffers in Turkije.” – Karsu

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.