Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 20 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

De hippe hojicha latte zou weleens je nieuwe favoriete drankje kunnen worden

Het zou de huidige matcha-hype moeten gaan overnemen in 2025: hojicha. Met deze geroosterde, rokerige groene thee kun je – in de poedervariant – de allerlekkerste hojicha latte maken. Culy neemt het voortouw.

Wat is een hojicha latte?

Hojicha is een relatief nieuwe thee, ongeveer uit het begin van de twintigste eeuw. De thee komt uit Kyoto in Japan en wordt meestal gemaakt met verschillende groene theesoorten, denk aan Sencha en Bancha. De theebladeren worden geroosterd. Vandaar de naam, houjiru betekent namelijk roosteren in het Japans.

20x foodtrends voor 2025 (van hojicha-thee tot augurkensnoepjes)

Hojicha latte maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Het roosteren geeft de groene thee een rokerige smaak en een donkerbruine kleur. Zet je een kop thee met de bladeren, dan krijgt de thee een roodbruine kleur. De bladeren worden, net als bij matcha, gemalen tot een poeder. Die hebben we altijd in huis, want van hojichapoeder maken we graag een heerlijke hojicha latte.

Hojicha latte maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Waar kan ik hojicha kopen?

Was je nog niet bekend met hojicha? Dat kunnen we helemaal begrijpen, want deze thee is nog niet overal te verkrijgen. In de meeste theezaken, denk aan Simon & Levelt, kun je hojicha vinden in de niet-gemalen vorm. Deze kun je thuis malen tot een fijn poeder. Maar voor het maken van een hojicha latte gaan we liever langs Aziatische (thee)winkels voor hojichapoeder. We hebben inmiddels twee favorieten: het merk Umami dat je bij Tjin’s Toko kunt vinden en een van Moychay’s eigen merk.

Vrijwel overal waar je kwalitatief goede matcha kunt kopen, vind je tevens hojichapoeder. Omdat de theebladeren geroosterd worden, is de kwaliteit van de thee ‘minder’ dan die van matcha. Niet minder lekker, het betekent simpelweg dat er ook oudere bladeren gebruikt worden. Dit maakt de thee een stuk goedkoper dan matcha.

Hojicha latte maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Hojicha latte maken

  1. Begin met het verwarmen van het water, maar zorg ervoor dat het niet kookt; het water moet een temperatuur van ongeveer 70-80 graden hebben.
  2. Voeg het hojichapoeder toe aan een matcha-kom (chawan) of gewone kom. Voeg 2 eetlepels warm water toe.
  3. Klop de hojicha met een snelle, zigzaggende beweging totdat het mengsel goed schuimig is.
  4. Schuim je (plantaardige) melk op met een koffieschuimer.
  5. Schenk de hojicha in een mok. Giet daarna de geschuimde melk erin.
  6. Liever een iced hojicha latte? Voeg dan ijsblokjes toe aan je glas en vul met de (plantaardige) melk en schenk de thee er overheen.
  7. Zoet eventueel met suiker, honing of ahornsiroop.

Nog meer over thee:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.