Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 16 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: traditionele Griekse moussaka

Laagjes van gefrituurde aardappel en groente met daar bovenop een kruidige saus en gekroond met een heerlijk romige bechamelsaus… we hebben het natuurlijk over moussaka. Dit rijkgevulde overgerecht is zonder twijfel een van de populairste gerechten uit de Griekse keuken, dat ook nog eens makkelijker te maken is dan je denkt.

Die laagjes zien er zo indrukwekkend uit, dat je algauw denkt dat het maken van moussaka heel wat werk vraagt. Maar wat blijkt: niks is minder waar! Het zijn maar een paar simpele stappen die je moet volgen om een traditionele Griekse moussaka op tafel te zetten.

Zoals voor elk traditioneel recept zal het recept voor moussaka verschillen per huishouden. Zo gebruiken wij aubergine én courgette, dat verschil in smaak vinden we extra lekker. Maar er zijn ook mensen die liever alleen aubergine gebruiken. En om de moussaka budgetproof te houden kiezen we voor rundergehakt in plaats van lamsgehakt.

Traditonele moussaka
Traditionele moussaka Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je Griekse moussaka

Frituren van de groente

Zout de aubergine- en courgetteschijfjes, zodat het vocht uit de groente trekt. Zet de groente even opzij, voor zo’n 10 minuten. Zet de frituurpan aan (of een diepe pan met olijfolie op het vuur) en verhit de olie tot 170 graden. Dep de aubergine en courgette goed droog. Frituur de groente en de aardappelschijfjes goudbruin in ongeveer 5 tot 10 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Zet opzij terwijl je verder gaat met de rest van de moussaka.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Tomatensaus

Zet een diepe pan op het vuur en verhit de olijfolie. Voeg de uien toe en bak kort aan. Doe daarna knoflook, gemalen kruiden en suiker in de pan en bak samen met de ui zo’n 3 minuten.

Voeg het gehakt toe aan de pan en bak in zo’n 10 minuten rul. Als het gehakt goed bruin is gekleurd, mag de tomatenpuree er doorheen. Bak dit voor zo’n 3 minuten mee, zo bak je namelijk de zurigheid uit de tomatenpuree. Voeg daarna de tomatenblokjes en de verse kruiden toe. Dik de saus goed in en kruid met peper en zout. Zet opzij.

Bechamelsaus

Bovenop de moussaka komt de romige bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem hier aan toe, klop door elkaar met een garde en laat de bloem garen en bruin kleuren (voor een roux), ongeveer 5 minuten. Voeg de melk in delen toe aan de roux, hierdoor vermijd je klonten. Zodra er bechamelsaus indikt en begint te bubbelen mag de pan van het vuur. Voeg de eieren en kruiden toe samen met de eidooiers en de helft van de Parmezaan.

Schep 3 eetlepels van de bechamelsaus bij de tomatensaus en meng dit goed.

Bouwen van de moussaka

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bouw de moussaka eerst op met een laag aardappels, gevolgd door de aubergine en de courgette. Verdeel de tomatensaus over de groente en verspreid de bechamelsaus er overheen. Bestrooi met de rest van de Parmezaan, zodat de moussaka een mooie korst krijgt.

Zet de ovenschaal in de oven en bak voor 45 minuten. Haal uit te oven en bestrooi met peterselie. Laat afkoelen voor 10 minuten voordat je moussaka aansnijdt.

Traditonele moussaka
Traditionele moussaka Ogechi Chibueze voor Culy

Meer Griekse gerechten

Reageer op artikel:
Culy Basics: traditionele Griekse moussaka
Sluiten