Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Drankjes 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Ginger bug: zelf ginger ale (of gemberbier) maken

Heb je altijd al eens zelf ginger ale willen maken? Het boek ‘Kefir & Kombucha‘ leert je alles over het maken van gefermenteerde drankjes. Het boek is geschreven door Sebastian en Nina, die in 2015 in Frankrijk samen een brouwerij begonnen waar ze biologische, duurzame kombucha maken.

Sebastian & Nina: “Ginger bug (of gembergist) is de gefermenteerde basis (starter) om gemberbier (dat gin-tonic in de schaduw zet) en andere exotische natuurlijk bruisende dranken te maken. De gist komt uit het Caribisch gebied dat met zijn warme klimaat gunstig is voor suikerriet en natuurlijk voor fermentatie!”

Ginger ale maken recept

Zelf ginger ale maken

Bereiding (15 minuten)

Spoel de gemberwortel af maar schil hem niet. Rasp circa 1 eetlepel gember af. Doe de geraspte gember in de pot samen met 1 eetlepel suiker en schenk het water op kamertemperatuur erbij. Roer flink met een lepel of sluit de pot af en schud hem goed. Open de pot om er wat lucht in te laten en herhaal het mengen nog twee keer.

Ginger bug heeft wat zuurstof nodig om te fermenteren.

Fermentatie  (4-5 dagen)

Laat de drank fermenteren op een warme plek (liefst 30 °C) boven op de koelkast of op een radiator (maar pas op dat het niet warmer wordt). Rasp elke dag dezelfde hoeveelheid gember en voeg die samen met evenveel suiker toe aan de pot, meng goed, schud de pot een paar keer. Vanaf de derde dag moeten er belletjes gaan ontstaan.
Voed de drank nog 2 dagen.

Oogst (10 minuten)

Als je gist is geactiveerd kun je er andere dranken mee laten fermenteren (zie de recepten hierna). Bewaar daarvoor de gefilterde ginger bug en voeg om de 3 dagen water, gember en suiker toe om hem te voeden.

Info:

Leg de gemberwortel een paar uur in de vriezer om hem gemakkelijker te kunnen raspen. Ginger bug komt uit het Caribisch gebied. Warmte is dan ook cruciaal wil het slagen. Als je het fermentatieproces even wilt stoppen, zet je de drank in de koelkast. Later kun je hem weer activeren door hem op kamertemperatuur te brengen en wat gember en suiker toe te voegen.

Kefir & Kombucha boek

Kefir & Kombucha (uitgeverij Good Cook) van Sebastian Landaeus Nina Lausecker ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 17,95 euro. 

Ook interessant:

Alles over koken met ginger ale (+3 recepten!)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.