Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 1 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Gezouten sumaklimonade uit Welmoeds Wilde Keuken

Wie zout, sumak en limonade in één adem noemt, heeft onze aandacht. De verrassende combinatie waarover we spreken, komt uit het creatieve brein van Welmoed Bezoen. De kookboekenschrijfster bracht recent een nieuw kookboek uit en dat barst van de originele recepten. Wij mogen het recept voor haar gezouten sumaklimonade alvast delen.

Smullen!

Welmoeds Wilde Keuken van Welmoed Bezoen

Soms zijn er van die kookboeken die al vanaf de eerste paar bladzijdes een plaatsje in je hart veroveren. Welmoeds Wilde Keuken is zo’n boek. Welmoed Bezoen – je kent d’r misschien als columniste van JAN magazine en haar eerdere boek de Saladebijbel – leerde alle kneepjes van het vak als chef-patissier in een tweesterrenzaak. Destijds stapte ze zonder enige restaurantervaring het restaurant binnen en de rest is geschiedenis. Ze stortte zich volledig op koken met groenten en daaruit rolde het geweldige kookboek Welmoeds Wilde Keuken.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken die op het oog misschien willekeurig lijken, maar zodra je de smaak te pakken hebt, zijn ze hartstikke logisch. Geen zin om te koken? Even bladeren naar het hoofdstuk ‘Lazy Days‘. Te warm? Direct door naar ‘Te heet om te koken.’ En in het laatste hoofdstuk ‘Bijdehandjes’ geeft Welmoed je alle tips voor kleine, krachtige smaakbommen die keer op keer de maaltijd redden en zorgen dat je altijd lekker eet.

“De beste eettips vind je niet in de krant of online, maar krijg je van je vrienden. Anker en ik kregen tijdens onze Turkije-reis echt een toptip voor een koffietent in Istanbul. De koffie was heerlijk, maar de grote verrassing was een aantrekkelijk ogende, lichtroze sumaklimonade. Dit specerij kende ik al, maar nog niet op deze manier gebruikt. Het was een dorstlessende eyeopener.”

Gezouten sumaklimonade van Welmoed Bezoen
Bron: Welmoeds Wilde Keuken

Gezouten sumaklimonade

Breng 500 milliliter water in een soeppan op middelhoog vuur aan de kook. Voeg de sumak, het zout en de suiker toe en kook ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het fornuis en laat de siroop afkoelen.

Giet de siroop door een schone kaas- of theedoek en schenk de siroop vervolgens in een gesteriliseerde fles (met een inhoud van 750 milliliter) en bewaar die gekoeld.

Vul een glas met ijsblokjes en giet de sumaksiroop, het limoensap en 300 milliliter (bruis)water in een groot glas.

welmoeds wilde keuken cover
Bron: Anker van Warmerdam

> Welmoeds Wilde Keuken (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,-. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.