Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 15 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Gezonde Vietnamese ‘loempia’ van Chinese kool met garnalen

Het liefst eten we iedere dag een Vietnamese loempia. Beetje jammer dat het niet altijd de gezondste keuze is. Gelukkig kun je daar heel makkelijk voor zorgen door bladeren van Chinese kool te gebruiken.

Deze gezonde koolrolletjes met garnalen zijn geïnspireerd op de Vietnamese loempia, maar dan in een verrassend lichte en gezondere uitvoering.

In plaats van rijstvellen of deeg worden zachte bladeren van Chinese kool (napa kool) gebruikt als omhulsel. En in plaats van frituren worden de rolletjes kort gebakken in een pan met wat olie.

Snelle Vietnamese loempiaschotel

Lichte maaltijd

Het resultaat is een snack of lichte maaltijd die niet alleen gezond is, maar ook vol van smaak. De vulling van sappige garnalen, knapperige wortel, frisse bosui en geurige knoflook wordt op smaak gebracht met sesamolie en sojasaus. Hoeveel umami wil je hebben?

Kortom: een origineel en gezond alternatief voor wie houdt van Aziatisch comfortfood, zonder het zware gevoel van gefrituurde snacks. Lekker met ponzu (heel makkelijk zelf te maken), en eventueel kun je het gerecht serveren met rijst.

Zelf ponzu maken: hoe doe je dat?

Gezonde Vietnamese loempia met koolbladeren
Melvin Sturm voor Culy

Recept: gezonde Vietnamese loempia van Chinese kool met garnalen

  1. Blancheer eerst de Chinese kool: breng een pan met gezouten water aan de kook. Voeg de koolbladeren toe en kook ze ongeveer 20 seconden tot ze soepel worden.
  2. Schep ze daarna direct in een kom met ijskoud water om het kookproces te stoppen.
  3. Snijd vervolgens de bosuitjes in ringetjes en hak de garnalen fijn, tot een pasta.
  4. Doe de garnalen, bosuitjes en geraspte wortel in een kom. Voeg de geraspte knoflook, sesamolie, sojasaus en zwarte peper toe en meng goed.
  5. Leg de koolbladeren plat neer, schep er wat van het garnalenmengsel op, vouw de zijkanten naar binnen en rol stevig op.
  6. Verwarm een pan op middelhoog vuur met een klein beetje zonnebloemolie.
  7. Bak de rolletjes aan alle kanten tot ze goudbruin zijn en de garnalen volledig gaar zijn.
  8. Serveer warm met een scheutje ponzusaus en wat gekookte witte rijst.
Gezonde Vietnamese loempia met koolbladeren
Melvin Sturm voor Culy

Meer recepten met Chinese kool:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.