Redactie
Redactie Drankjes 23 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

Gezonde cocktails: bestaan ze echt?

Als wij aan de zomer denken, denken we aan zon, zee, strand én (mier)zoete cocktails. Af en toe verwennen we onszelf met zo’n suikerbommetje maar hé, dat moet toch ook gezonder kunnen? We gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat (semi) gezonde cocktails heus bestaan (alcohol is natuurlijk nooit ‘gezond’, maar you get the point). Het enige wat je hoeft te doen is slim kiezen én wat healthy ingrediënten toevoegen. Hallo zomer!

Alcohol & calorieën
Laten we beginnen met de basis van een cocktail: alcohol uiteraard. Dat alcohol veel calorieën bevat is bij de meeste mensen wel bekend. Hoewel een glas alcohol in het algemeen aardig aantikt wat betreft calorieën spannen bier, witte wijn, rode wijn en likeuren met room toch wel de kroon. Goed om te weten, maar welke drankjes kun je dan wél het beste kiezen als je op het terras belandt?

Onthoud vooral: ga voor luxury! Champagne, cognac, wodka, whiskey, rum….. Neem het ervan, want deze soorten scoren ietsje hoger op de health lat. Ter vergelijking: een glas champagne bevat zo’n 77 calorieën ten opzichte van de 155 die in een glas witte wijn zitten. Oeps. Wie een redelijk gezonde cocktail wil maken neemt als basis dus één van deze dranksoorten.

Bron: adwriter

Een klassieker in het rijtje van light drankjes is wodka; ook wel het ‘modellendrankje’ genoemd. Niet zo gek, want ook deze soort bevat ‘slechts’ 85 calorieën per standaardglas. Combineer het met spa rood en je hebt een fris drankje dat zowel lekker is op het terras als tijdens een avondje stappen. Goede combi’s voor cocktails met bovenstaande alcoholsoorten zijn: wodka met ananassap en tonic, champagne met sap van granaatappel en Brandy en rum met sinaasappelsap en limoen.

Wist je dat…

– Een glas wijn net zo veel calorieën bevat als een stuk cake
– De gemiddelde wijndrinker elke maand zo’n 2000 calorieën extra binnen krijgt (dat zijn 184 zakken chips per jaar!)
– Alcohol 0% voedingswaarde heeft en dus puur een genotsmiddel is
– Een fles rode wijn 600 calorieën bevat

Zo, en nu wil je natuurlijk aan de slag. Onderstaande cocktailrecepten bevatten per stuk maximaal 200 calorieën en zijn lekker fris en zomers. Enjoy!

Campari, sinaasappel en granaatappel cocktail (145 calorieën)
Voor zes cocktails mix je 350 ml sinaasappelsap, 350 ml granaatappelsap met 350 ml ijswater (van ijsblokjes) in een blender. Mix tot het ijs heel fijn gemalen is en het mengsel lichtroze. Giet in een karaf en voeg 180 ml Campari en wat ijsblokjes toe. Giet in cocktailglazen en garneer met één of twee schijfjes grapefruit of sinaasappel.

Bron: hopkinsii
 Bron: reeselloyd

Martini met appel en zwarte bes cocktail (145 calorieën)
Meng voor één cocktail 45 ml groene appel wodka met 90 ml appelcider, 60 ml blauwe bessensap en wat ijs in een cocktailshaker. Schud tot het goed gemengd is. Giet in een cocktailglas, garneer met een schijfje appel en drink direct op.

Bron: smaku

Frozen Mojito met watermeloen (150 calorieën)
Voor 8 cocktails leg je 650 gram watermeloen in blokjes op een vel bakpapier die je minimaal 2 uur in de vriezer zet. Doe de bevroren watermeloen samen met 230 ml koude Spa rood, 180 ml rum, 5 gram verse munt en 360 ml citroenlimonade (gemaakt zoals je het normaal gesproken ook zou maken) in een blender en mix tot er een glad geheel ontstaat. Giet in cocktailglazen en garneer met blaadjes munt en schijfjes limoen.

Bron: muyyum

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Gezonde cocktails: bestaan ze echt?
Sluiten