Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 23 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Geroosterde bietjes in laurier-broodkorst

Wauw! Toen we de foto van dit gerecht zagen, konden we niet anders dan verliefd worden. Wat zien deze geroosterde bietjes er prachtig uit. En newsflash: zo smaken ze ook. De korst maak je door zelf een deeg te kneden en dit om de biet heen te vouwen. Klinkt wellicht wat lastig, is dat helemaal niet.

Dit recept komt uit Het groenteboekje dat is gemaakt door Samuel Levie & Nadia Zerouali in samenwerking met Oxfam Novib. Het kookboek staat vol met bijzondere recepten en nieuwe ideeën voor koken met groente en fruit.

Ook de thema’s verspillingsvrij koken, voedsel van de toekomst en bewust omgaan met ingrediënten spelen bij de recepten een rol. En die trend kunnen we alleen maar toejuichen!

Samuel & Nadia: “Door de bietjes op deze manier in een deegkorstje te poffen sla je twee vliegen (niet echt een lekkere vergelijking) in één klap. Je bietjes blijven die rijke smaak en kleur behouden én je hebt meteen crackers om erbij te eten.”

geroosterde biet in een korst van laurier
Bron: Het groenteboekje

Zo maak je de geroosterde bietjes in laurierbroodkorst

Schrob en boen de bietjes goed schoon. Prik elk bietje een paar keer in met een vork.

Meng in een kom de bloem met de zuurdesemstarter (of gist) en naar smaak wat grof zeezout en kneed tot een vrij stevig deeg. Laat afgedekt onder een schone vochtige theedoek op een warme plek ruim 1 uur rijzen en verdubbelen in hoeveel­heid.

Verhit de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg in 8 porties. Pluk 8 blaadjes laurier. Druk elke portie deeg uit tot een dunne plak, leg hier een laurierblaadje op en plaats hierop een bietje. Vouw het deeg zo om het bietje dat er geen gaatjes in zitten (anders kan de stoom ontsnappen).

Leg het pakketje op de bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van het deeg en de bietjes.

Maak de bovenkant van elk deegbolletje een beetje vochtig met wat water en strooi er wat grof zeezout op. Bak de bietjes in het midden van de oven in circa 2 uur goudbruin, gaar en knapperig.

Halveer ze pas aan tafel met een broodmes. Lekker met verse ricotta, wat olijfolie en olijven.

Het groenteboekje

Je koopt Het groenteboekje (Nijgh & van Ditmar) nu in de digitale boekhandel voor €22,50.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.