Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 29 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: goddelijke gehaktballen in tomatensaus met polenta

Soms maak je zo’n recept waarvan je meteen weet dat je het nog héél vaak gaat maken. Dit recept voor goddelijke gehaktballen in tomatensaus met polenta is er zo eentje. Eigenlijk per ongeluk ontstaan op een doordeweekse dag, toen we zin hadden in gehaktballen. En polenta.

Door ricotta en broodkruim door de gehaktballen te kneden, worden ze superzacht. Laat ze een tijdje stoven in een heerlijke tomatensaus (die nóg beter smaakt als je San Marzano tomaten uit blik gebruikt – of in ieder geval bliktomaten van goede kwaliteit) en dien ze op met een romige polenta.

Meer is er niet nodig om je Italiaans gelukkig te voelen. Of misschien toch wel: nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas on top natuurlijk.

Polenta koken voor dummies: alles wat je moet weten om geen behanglijm te maken

Gehaktballen met polenta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Gehaktballen in tomatensaus met polenta

Bak de helft van de ui, de helft van de knoflook en de rozemarijn in 10 minuten zacht in een beetje olijfolie op laag vuur.

Doe de tomaten uit blik erbij, samen met de helft van de bouillon. Breng op smaak met peper en zout en laat 15 minuten pruttelen tot de saus is ingekookt.

Doe ondertussen het gehakt samen met de rest van de ui en de knoflook, het broodkruim, de peterselie, ricotta, Parmezaanse kaas en het ei in een kom. Bestrooi met flink wat peper en een snuf zout en meng door elkaar. Vorm er vier grote gehaktballen van.

Bak de gehaktballen in een ruime koekenpan rondom bruin in een beetje olijfolie. Leg de gehaktballen daarna in de tomatensaus, giet er zoveel bouillon bij tot alle gehaktballen onder staan en leg een deksel op de pan.

Laat de gehaktballen 30 minuten zachtjes stoven in de tomatensaus en check of de saus mooi dik is. Je kunt de saus eventueel nog wat meer laten inkoken door de deksel van de pan af te laten en het vuur hoger te zetten.

Maak ondertussen de polenta: breng in een hoge pan 1,5 liter water aan de kook. Voeg wat zout toe en zet het vuur laag. Meng de polenta met een garde door het water en blijf roeren, net zolang tot de polenta kookt en indikt. Na ongeveer 5 minuten is je polenta gaar. Dat merk je doordat ‘ie loslaat van de zijkanten. Roer er een klont boter doorheen.

Serveer de polenta direct (anders gaat ‘ie opstijven): schep ‘m op een bord, leg er een gehaktbal op en schep er wat van de tomatensaus overheen. Dien de gehaktballen op met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas en wat van de verse basilicum.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.