Redactie
Redactie Recepten 29 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Een Romeinse klassieker: pasta cacio e pepe

Cacio e pepe is een klassiek Romeins pastagerecht met zwarte peper en Pecorino Romano, een pittige schapenkaas. Super easy en super lekker!

Cacio e pepe is één van die pasta’s die je met maximaal 4 ingrediënten maakt. En nog snel ook.

Officieel wordt voor deze Italiaanse klassieker zogenaamde tonnarelli (een soort vierkante spaghetti) gebruikt, maar aangezien we dat in Nederland niet zo makkelijk kunnen krijgen als in Italië kun je ook gewone spaghetti of linguine gebruiken.

De saus

Voor de ‘saus’ gebruik je enkel wat kookvocht en de geraspte kaas, die je vervolgens op smaak brengt met grof gemalen zwarte peper. Een kind kan de was doen!

Alles over Italiaanse kazen: van Parmezaan tot mozzarella

pasta cacio e pepe
Getty

Cacio pepe recept

  1. Kook de (verse of gedroogde) pasta volgens de verpakking gaar in gezouten water. Bak in een droge koekenpan de zwarte peperkorrels op laag vuur totdat ze beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer vijf minuten.
  2. Haal vervolgens de pan van het vuur en stamp de korrels in een vijzel iets grover dan peper uit de molen. Meng in een ruime koekenpan (niet op het vuur) een eetlepel olijfolie met een scheutje van het kookvocht. Voeg ook een handje Pecorino toe en roer met een vork of garde los.
  3. Giet nu de pasta af en bewaar het kookvocht. Meng de pasta door het kaas-oliemengsel en zet de pan op laag vuur. Voeg nu de resterende Pecorino-kaas toe, samen met de zwarte peper en kookvocht naar smaak.
  4. Als het goed is heb je nu een heerlijke romige saus, maar proef vooral of je cacio e pepe nog een beetje kookvocht, zout, peper of kaas kan gebruiken. Smakelijk!

Meer cacio e pepe recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.