Redactie
Redactie Diner 7 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

De 5 lekkerste bijgerechten tijdens kerst

Kalkoen, kip, gans of wild: het maakt niet uit wat voor lekkers je op tafel zet tijdens kerst, zo lang de bijgerechten maar niet vergeten worden. Culy zette de 5 lekkerste kerst bijgerechten op een rijtje.

Stoofpeertjes

Leg 6 geschilde stoofpeertjes in een pan en voeg 250 milliliter bessensap, 100 milliliter water, 75 gram bruine basterdsuiker en 1 kaneelstokje toe. Breng het vocht aan de kook en doe de deksel op de pan. Laat de peertjes op laag vuur ongeveer 1,5 uur sudderen.

Knolselderijpuree

Schil 1 kleine knolselderij en snijd in dobbelsteentjes, doe deze samen met 4 grote, in stukken gesneden aardappels in een pan en zet onder met gelijke delen slagroom en melk (in totaal ongeveer 1 liter). Voeg een flinke snuf zout en een paar takjes tijm toe.

Kook alles totdat het mooi gaar is, maar toch nog een bite heeft, dit duurt ongeveer 10-20 minuutjes (afhankelijk van de grootte van je stukken knolselderij en aardappel). Verwijder het takje tijm en giet het geheel af boven een maatbeker zodat je (een deel) van het vocht opvangt. Pureer met een scheutje olijfolie tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.

Is je puree nog te stevig? Voeg dan een scheutje van het roommengsel toe. Wil je een superzachte puree? Druk het dan door een zeef of vergiet.

Pastinaak-aardappelgratin

Maak dit heerlijke recept voor mini-aardappelgratins, en vervang de helft van de aardappel door pastinaak. Voeg tot slot een paar takjes verse tijm toe en een klassieker met een twist is geboren.

Geroosterde groenten

Geroosterde groenten blijven lekker, zeker met dit heerlijke recept van Laura Vitale.

geroosterde groenten

Spruitjes met pancetta en kastanjes

Kook je spruitjes beetgaar, zorg dat ze niet té gaar zijn. Bak ondertussen een paar plakjes pancetta krokant, laat uitlekken op keukenpapier en breek in stukjes. Verwarm een zakje gepofde kastanjes au bain marie en breek in stukjes. Meng de spruitjes met de pancetta, kastanjes, peper, zout en maak af met een scheutje goede olijfolie.

Nog meer heerlijke kerst gerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.