Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je de beste Indonesische rendang (daging rendang)

Als er ergens Indonesische daging rendang op de kaart staat, zijn we verkocht. Maar je kunt natuurlijk ook zelf rendang maken – en dan dringen we erop aan dat je dit recept gebruikt. Het komt uit De bijbel van de Indonesische keuken: een dik naslagwerk van Maureen Tan, dat je op een ontdekkingsreis voert langs de verschillende Indonesische eilanden en hun keukens.

Wát een naslagwerk is De bijbel van de Indonesische keuken geworden! In dit onlangs verschenen boek wordt de Indonesische keuken opgedeeld in de verschillende en verrassende eilandkeukens van het land. Zo ontdek je dus welke recepten er van Sumatra komen, maar ook van West-Java, Midden-Java en Oost-Java, Bali, Sulawesi en Papoea. Al met al zijn dat meer dan 230 recepten, dus daarmee ben je wel even zoet.

En over zoethouders gesproken: rendang is natuurlijk een heel bekend gerecht uit de Indonesische keuken. Je bent er wel even mee bezig (de totale bereidingstijd van dit recept is vier uur), maar terwijl het vlees staat te pruttelen op het vuur, kun jij ondertussen wat anders gaan doen.

Maureen: “Rendang: een iconisch gerecht. De eerste fase van dit gerecht, het gestoofde rundvlees met veel gele saus, wordt kare genoemd, wat vrij vertaald curry betekent. De tweede fase noemen we kalio, wat slaat op het verkleuren en indikken van de saus. De derde en laatste fase is het karamelliseren van het vlees en de saus, waarbij de saus vrijwel volledig inkookt. Het gerecht mag nu rendang worden genoemd.”

> Ook interessant: de leukste (en beste!) Ind(ones)ische kookboeken op een rij

Indonesische daging rendang
Bron: De bijbel van de Indonesische keuken

Zo maak je daging rendang

1. Maal in de vijzel sjalot, knoflook, lomboks, rawits, gember, laos, kurkumawortel, kemirinoten met de palmsuiker tot een fijne boemboe. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in.

2. Voeg 5 kaffirlimoenblaadjes, de asem kandis of de tamarindepulp met het weekwater en de kokosmelk toe. Breng de saus tegen de kook aan en laat pruttelen tot de olie zich begint te scheiden van de boemboe.

3. Voeg het rundvlees toe en breng het geheel opnieuw tegen de kook aan. Zet dan het vuur laag en stoof het vlees zonder deksel ongeveer 2 uur. De saus zal voor ongeveer de helft ingekookt zijn en het vlees is dan zacht, maar valt nog niet uit elkaar.

4. Neem het vlees uit de pan en verhit het samen met de saus in een wok op middelhoog vuur. Voeg het kurkumablad, overige kaffirlimoenblad en het citroengras toe.

5. Rooster intussen de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuur al roerend donkerbruin. Voeg de kokos zodra het zover is direct toe aan het stoofvlees en blijf het geheel omscheppen tot de saus gaat karamelliseren. Het vlees wordt donkerder en neemt steeds meer saus op. Deze fase duurt ongeveer 1 uur.

6. Voeg tot slot het limoensap toe en breng de rendang op smaak met het zout. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en er bijna geen saus meer over is.

De bijbel van de Indonesische keuken

De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 31,99

Meer recepten voor rendang:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.