Redactie
Redactie Eieren 2 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt Thailand: recept voor traditionele salty eggs

Culy’s Monique is momenteel op een culinaire trip in Thailand, om de lekkerste eetadresjes te spotten in Bangkok en de regio daaromheen én om de lokale smaken, geuren & kleuren te ontdekken. Vandaag: een recept voor Thaise ‘salty eggs’, geleerd van de eigenaar van een ecologische boerderij in Thailand.

Lees ook: het report over de niet te missen floating market van Amphawa én het recept voor supersimpel bananen-ijs.

Op bezoek bij de Thai Organic Farm (‘Rai Pluk-Rak’) in de Thaise regio Amphawa, leren we van de eigenaar traditionele salty eggs maken, oftwel ‘kai kem‘. Eendeneieren (!) die 14 dagen in een potje met sterk gezouten water worden gepekeld. Erg bijzonder; het is een aparte smaak – uiteraard erg zout – maar gecombineerd met de juiste ingrediënten, kan het erg lekker zijn. Sowieso leuk om een keer zelf thuis te proberen!

Eendeneieren

Allereerst gaan we zelf op zoek naar eendeneieren op de farm. Zie hieronder hoe dat ging. Volgens de Thaise boerderij-eigenaar kun je deze salty eggs echt niet met kippeneieren maken. De meningen op internet verschillen daarover. Feit is wel dat eendeneieren groter zijn, een dikkere schaal hebben en een kleinere luchtbel binnenin. Daarom lukt dit pekelen veel beter bij eendeneieren. Thuis zul je dus even op zoek moeten gaan; check je lokale toko of vraag het eens bij een poelier.

culy.nl-0001culy.nl-0002

En dan…?

Maak eerst de buitenkant van de eierschaal goed schoon in schoon water met een doekje. Doe het ei in een glazen potje.

Doe 200 gram zeezout en 1 liter water bij elkaar in een pan (dit is goed voor 10 gepekelde eieren). Kook dit gezouten water 10 minuten. Laat het water afkoelen tot kamertemperatuur.

Vul het glazen potje waar het ei in zit met het gezouten water. Het ei zal omhoog drijven. Het ei moet echter helemaal onder water staan, anders mislukken je salty eggs. Maak daarom een gewichtje van een klein plastic zakje gevuld met het gezouten water. Die knoop je dicht en leg je op het ei. Span wat plastic folie over het potje en doe er een elastiekje eromheen. Dan het dekseltje erop, goed dichtdraaien. Laat dit potje minstens 14 dagen staan.

Na twee weken is je ei goed gepekeld. Thaise chefs halen vervolgens het ei uit het potje, en koken ze in 10 minuten superhard in gewoon kokend water. Daarna verwerken ze het hardgekookte ei in allerlei soorten gerechten: van rijstschotels tot salade. Je kunt er ook een gebakken eitje van maken; dan kun je het ei zelfs al na 7 dagen uit het potje halen. Voorzichtig breken in een pan met wat olie en bakken zoals een normale sunny side up. Geniet ervan!

culy.nl-48
culy.nl-52

Ons potje mogen we natuurlijk pas over 14 dagen openen, maar we konden wel alvast van de eerder gemaakte eieren proeven.

Houd Culy.nl in de gaten voor nog veel meer culinaire verrassingen van Thailand.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.