Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kerst focaccia met rode druiven, rozemarijn en Prosciutto

Altijd lekker: een mooi brood serveren bij een etentje. Met kerst gaan we voor deze kerst focaccia. Wacht even, ‘kerst focaccia’ zei je? Yep: kerst focaccia. Want door rode druiven en rozemarijn toe te voegen aan het focacciadeeg, krijg je een feestelijk brood dat niet misstaat bij het kerstdiner of bij de kerstborrel. Drapeer de plakjes Prosciutto er na het bakken overheen. Of laat ze weg, voor een vega brood.

We gaan uit van het recept voor focaccia van Alison Roman. Die kun je namelijk op dezelfde dag nog serveren (waar andere focaccia recepten voorschrijven dat het deeg een nachtje moet rusten). Ook een tip: als je voor dit recept meel voor brood gebruikt, wordt het deeg iets elastischer dan met gewone bloem.

Met een kerst focaccia kun je natuurlijk alle kanten op. Gebruik cranberry’s in plaats van druiven, voege rode ui toe of wat je maar lekker vindt.

kerst focaccia met rozemarijn en druiven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kerst focaccia

Doe de gist, de honing, olijfolie (de twee eetlepels) en het lauwwarme water samen in een ruime kom. Klop het met een vork door elkaar tot de gist is opgelost. Voeg dan het meel toe, gevolgd door het zout. Meng het met een houten lepel tot een homogeen deeg.

Dek de kom af met plasticfolie of een schone theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.

Bestuif een schoon aanrecht met wat bloem, haal het deeg uit de kom en kneed het door er met je handpalmen in te duwen. Draai het deeg om, vouw het dubbel en herhaal dit kunstje een aantal keer tot je een glad deeg hebt dat elastisch aanvoelt.

Vet de kom in met wat olijfolie en leg het deeg terug in de kom. Dek het af en laat het opnieuw een uur rijzen op een warme plek.

Vet een grote bakplaat in met flink wat olijfolie en verdeel het deeg over de bakplaat. Duw het met je vingertoppen uit tot een rechthoekige lap. Bestrijk het deeg voor de focaccia met weer flink wat olijfolie (onthoud: olijfolie = smaak!), dek de focaccia af en laat weer 45 tot 60 minuten rusten.

Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden. Duw met je vingers kuiltjes in het deeg en verdeel de druiven en rozemarijn eroverheen. Sprenkel er weer wat olijfolie overheen (we know!) en maak af met wat zoutvlokken.

Bak de focaccia in 35 tot 45 minuten goudbruin en check ondertussen of je de bakplaat moet draaien voor een gelijkmatig bruin korstje.

Laat het brood een beetje afkoelen, maar probeer het wel na vijf minuten van de bakplaat af te halen (anders blijft het misschien plakken). Beleg de kerst focaccia daarna met plakjes Prosciutto (tenzij je ‘m vega wil houden natuurlijk).

Tip: ook lekker bij de borrel met de gemarineerde Burrata van Culy. 

Gemarineerde burrata met kerst focaccia
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.