Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Crispy bloemkool met miso-mayonaise uit de airfryer

Dat je in de airfryer lekkere snacks kunt opwarmen, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar je kunt er ook nog eens hele toffe dingen in koken óf zelfgemaakte snacks in bakken. Culinair schrijver Bas Robben bewijst het met zijn nieuwe boek Masterclass: Airfryer, waarin hij uit de doeken doet hoe je het meeste uit je airfryer haalt. Krokante bloemkool uit de airfyer? Check!

Het is een leuke trend om te zien; dat bitterballen, loempia’s en andere klassieke snacks steeds vaker worden vervangen door snacks op basis van groente. Crispy bloemkool (maar ook corn ribs en gefrituurde oesterzwammen) is daar een mooi voorbeeld van. Je vindt de krokante bloemkoolroosjes zelfs kant-en-klaar in de supermarkt! Maar: zelf maken is altijd lekkerder. En dat dat heel simpel is, bewijst Bas met dit recept voor crispy bloemkool uit de airfryer met miso-mayonaise.

Bas: “De airfryer verdient niet de haat die hij van culinaire snobs krijgt. Goed, daar hebben de marketingmachines van bekende merken grotendeels zelf voor gezorgd door het apparaat als frituurvervanger te marketen. Maar de airfryer is helemaal geen hete luchtfriteuse. Het is de Tesla onder de heteluchtovens. Geen enkele thuisoven kan opboksen tegen de gelijkmatigheid waarmee een airfryer de ingrediënten van alle kanten torpedeert met hete lucht. Daardoor komen nootjes, kippenvleugels en afbakbroodjes er goudgeel uit. Het is een fantastisch ding.”

Crispy bloemkool uit de airfryer
Bron: Saskia van Osnabrugge

Crispy bloemkool uit de airfryer (met miso-mayonaise)

1. Snijd de bloemkoolroosjes ter grootte van een nugget (ongeveer 5 cm).

2. Meng in een grote kom de bloem met het water, een flinke snuf zout, het paprikapoeder en de cayennepeper tot een beslag. Roer de bloemkoolroosjes hierdoorheen.

3. Pulseer de cornflakes in een hakmixer tot het de textuur van broodkruim heeft. Strooi in een diep bord.

4. Haal de gecoate bloemroosjes door de cornflakes en leg ze in het mandje van de airfryer. Doe dat zoveel mogelijk in een enkele laag. Bak ze 15 tot 20 minuten op 180 °C tot de buitenkant krokant is en de groente gaar.

5. Maak intussen de miso-mayonaise. Roer de witte miso iets losser met 2 eetlepels water en roer dit door de mayonaise. Schep de mayonaise op een serveerbord.

6. Leg de bloemkool erbovenop en garneer met lente-ui.

> Masterclass: Airfyer van Bas Robben (Carrera Culinair) is nu te koop voor €19,99,-

Meer over de airfryer:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.