Culy Homemade: Tjolo-Tjolo en Colo-Colo (Indonesische dipsauzen)
Huh, twee recepten voor Colo-Colo/Tjolo-Tjolo ineen? Dat klopt! Deze twee Indonesische marinades lijken niet alleen qua naam op elkaar, ook de bereidingswijzen hebben aardig wat overeenkomsten. Daarom geven we ze je gewoon allebei!
Wat is Tjolo-Tjolo?
Tjolo-Tjolo betekent ‘dippen dippen’. De naam zegt eigenlijk al genoeg: het is een dipsaus die je bij heel veel dingen kunt serveren. De basis van tjolo-tjolo bestaat uit ketjap en pepers. Het wordt daarmee een pittige, maar zoete dipsaus die overheerlijk is bij vis, gevogelte, tofu en tempeh.
Molukse Colo-Colo
Colo-Colo is ontstaan op de Molukken en heeft meer weg van een sambal. Deze dipsaus is een stuk frisser door het gebruik van water in plaats van ketjap en draagt ook flink wat limoensap met zich mee. Ook zorgt de (Thaise) basilicum voor frisheid, waardoor deze sambal perfect past bij visgerechten.
Beide sauzen zijn super geschikt om mee te experimenteren. Voeg vooral toe wat je lekker vindt en speel met de smaken. Je kunt ze namelijk altijd aanpassen door het gebruik van suiker, zout en kruiden.
Bereidingswijze Tjolo-Tjolo
- Pel en snipper de sjalot. Snijd in kleine blokjes.
- Snijd de rawit in hele dunne ringetjes.
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Meng de tomaten, de sjalot en de peper in een kom met de tamarinde en de ketjap manis.
- Voeg het sap van de limoenen toe.
- Voeg het water toe. Doe er eventueel wat extra water bij tot het gewenste dikte heeft.
- Breng op smaak met zout.
- Serveer het met gekookte rijst, komkommer en gerookte makreel.
Bereidingswijze Colo-Colo
- Hak de rawit en de rode peper in zo dun mogelijke ringetjes
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Snij de sjalot door de helft en vervolgens in hele dunne plakjes.
- Meng de gesneden tomaten, pepers en sjalot met het sap van de limoen.
- Doe het water erbij zodat alle smaken los komen.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Scheur de basilicum in kleine stukjes en meng als laatste door het geheel.
- Serveer het met gekookte rijst, komkommer en gerookte makreel.
Meer Indonesische recepten:
- Culy Basics: basisrecept voor rendang (dé Indonesische klassieker)
- Klassieke Indonesische pangsit
- Culy Homemade: gado gado met tempeh