Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 31 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Siciliaans geïnspireerde chocolate chip cookies met venkel en citroen

Chocolate chip cookies en dan ook nog eens met venkel en citroen? Ja, dat lees je goed. We werden op het spoor voor deze Siciliaans geïnspireerde koekjes gezet door een aflevering van Somebody Feed Phil, waarin hij restaurant Birdie’s in Austin (Texas) bezoekt. We dokterden er zelf een recept voor uit, dat we combineerden met een methode om pan-banging cookies te maken: dunne koekjes met véél krokante randjes.

Pan-banging cookies

Misschien heb je enige tijd geleden wel gehoord over de ‘pan-banging cookies’ van ene Sarah Kieffer die in de New York Times verschenen. Dat recept voor chocolate chip cookies ging ongeveer door het dak. Sarah had namelijk een formule uitgevonden voor het bakken van koekjes die dun en knapperig zijn, met een smeuïge binnenkant.

Dat effect creëert ze door de bakplaat met de koekjes tijdens het bakken een paar keer op te tillen en op het ovenrooster te laten kletteren. Zo ontstaan er knapperige randjes in het deeg. Pan-baning cookies dus.

Tip: het is handig om hiervoor een handzame bakplaat (baking tray) te gebruiken en die op het rooster in de oven te plaatsen.

Pan banging chocolate chip cookies met venkel en citroen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chocolate chip cookies met venkel en citroen

Het koekjesdeeg maken

Begin met het roosteren van het venkelzaad in een droge koekenpan, op middelhoog vuur, tot het geurig is. Maal het fijn in een vijzel en zet opzij.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie (de doffe kant naar boven).

Klop in een kom met een garde de bloem, baking soda en zout door elkaar. Zet opzij.

Gebruik nu de kom van een staande mixer (of een handmixer en een grote kom). Klop daarin de boter zo’n 5 minuten tot ‘ie romig, luchtig en zachtgeel is. Voeg de kristalsuiker en lichtbruine basterdsuiker toe en laat weer 5 minuten kloppen. Doe het ei, de vanille en het water erbij en laat kort maar goed mengen.

De stukjes chocolade, het venkelzaad en de geraspte citroenschil mogen erbij. Laat nog even kort mengen.

Verdeel het deeg in ongeveer 10 balletjes (een ijsschep is daar handig voor). Leg ze op een bord of plaat in de vriezer, gedurende 15 minuten. Je kunt er ook eerst vier in de vriezer leggen; we bakken de koekjes per 4 stuks in de oven (dus kun je de rest in de vriezer leggen tijdens het bakken).

Pan-banging cookies: daar gaan we

Leg niet meer dan vier van de gekoelde deegballen op de bakplaat met genoeg tussenruimte (waarschuwing: ze zullen erg uitvloeien) en bestrooi ze met een snufje grof zeezout. Zet de bakplaat op het rekje in de voorverwarmde oven.

Laat de koekjes 10 minuten bakken in de oven. Til dan een kant van de baking tray een klein stukje op en laat zachtjes vallen op het ovenrek. Laat de koekjes 2 minuten bakken en geef dan de bakplaat weer eventjes zo’n tik. Herhaal dit proces een paar keer, tot je ziet dat de koekjes meerdere randjes hebben gekregen.

Na totaal zo’n 16 à 18 minuten baktijd, zouden de randen van de koekjes goudbruin moeten zijn (het midden lichter en zachter). Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je de koekjes van de bakplaat haalt.

Herhaal deze bakmethode met de rest van de bollen koekjesdeeg.

Op Culy hebben we nog veel meer knallers van koekjesrecepten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van de perfecte chewy chocolate chip cookies van Miljuschka, de zoet-zoute chocolate cookies van Nigella Lawson of de waanzinnige shortbread cookies met chocolade en zeezout van Alison Roman?

6x veel voorkomende fouten bij koekjes bakken (en hoe je ze kunt voorkomen)

Pan banging chocolate chip cookies met venkel en citroen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.