DIY chocoladereep 2.0: pure chocolade met crispy chili oil & quinoa crunch
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fchocolade-met-crispi-chili-oil.jpg)
Een simpele chocoladereep kan heerlijk zijn, maar soms wil je nét iets extra’s. Met een paar toppings til je je favoriete reep in een handomdraai naar het niveau van een luxe chocoladewinkel. En het mooiste? Je hoeft er nauwelijks iets voor te kunnen: smelten, versieren en genieten maar!
Voor deze Culy-chocoladereep pakken we uit met smaken die je misschien niet direct verwacht: gepofte quinoa voor crunch, wat grof zeezout en als (hete) kers op de taart een flinke lepel van de Crispy Chili Oil van onze vrienden van Heatsupply.
Deze olie is niet loeiheet, maar juist heerlijk aromatisch. Er zitten geroosterde sesamzaadjes in, stukjes knoflook (ja, echt!) en hij heeft een pittige bite die perfect samengaat met bittere, donkere chocolade.
Tip: gebruik je crispy chilli oil eens op één van deze manieren
Goed, chocolade met zout kennen we inmiddels wel, maar chocolade met chili-olie en knoflook? Dat klinkt misschien een tikje wild, maar geloof ons: deze combinatie is next level. Niet voor niets deden ze dit al eens bij Momofuku.
Het leuke is: je hoeft geen chocolatier te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Smelt de onderkant van je favoriete pure chocoladereep (hoe puurder, hoe beter, 70% cacao of meer werkt fantastisch) kort in een warme pan. Bestrooi de zachte bovenkant daarna voorzichtig met de toppings, even laten opstijven in de koelkast, in mooie stukken breken en je hebt een homemade chocoladereep waar je niet vanaf kunt blijven, beloofd!
Recept: homemade chocoladereep met crispy chili-olie
- Verwarm een koekenpan op laag vuur.
- Leg de chocoladereep met de gladde kant naar beneden.
- Laat even liggen zodat het eerste laagje gesmolten is. Haal uit de pan en leg met de gesmolten kant naar boven.
- Bestrooi de reep met grof zeezout en de gepofte quinoa.
- Pak een 1/2 eetlepel van de crispy chili–olie van Heat Supply en laat de overtollige olie uitlekken.
- Verdeel de crispy chili over de chocolade en leg ten minste 15 minuten in de koelkast.
- Breek in stukken en serveer.
Meer recepten met chocolade:
- Verschrikkelijk makkelijk no-bake chocoladedessert met 4 lagen (dat viral gaat!)
- Perfecte s’mores uit de airfryer met pure chocolade en grof zeezout
- Rocky Road is de chocoladechaos waar je gelukkig van wordt