Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Chirashi: kleurrijke Japanse sushibowl met je favoriete toppings

Echte food porn is ‘ie, deze kleurrijke Japanse sushibowl (ook wel Chirashi genoemd in het Japans). Stevan Paul leert je in zijn boek Mijn Japanse Keuken hoe je dit oog- en tongstrelende gerecht zelf maakt.

Stevan: “Sushi betekent simpelweg ‘gezuurde rijst‚ en die mag ook in een kom geserveerd worden als ondergrond voor een bonte verzameling lekkere hapjes – dat is chirashi-sushi!”

Japanse sushibowl recept

Voor 4 kommen heb je 400 gram sushirijst nodig, bereid en gezuurd volgens het basisrecept (zie boek of dit recept).

Terwijl de rijst kookt of staat te rusten, worden diverse toppings voorbereid. Om te beginnen de groenten en pas op het laatst de vis, die vlak voor het opdienen wordt gesneden en aan de rest wordt toegevoegd. Perfecte chirashi-sushi wordt geserveerd met handwarme rijst.

Toppings en varianten

Letterlijk vertaald is sushi ‘verstrooide rijst’. Er kan van alles bij gegeven worden: op de geurige berg rulle sushirijst liggen vaak nigiri-klassiekers als gemengde rauwe vissoorten, zalm en tonijn bijvoorbeeld, waarover kleurrijke groenten en andere toevoegingen zijn gedrapeerd.

Voor de chirashi-sushi op de foto zijn behalve rauwe zalm, repen nori, zalmforelkaviaar en rauwe sint-jakobsmosselen de volgende ingrediënten gebruikt:

  • 50 gram beetgaar gekookte en met koud water afgeschrikte peultjes
  • Repen roerei (tamagoyaki)
  • Een vers in plakjes gesneden komkommertje
  • Per persoon 3 gekookte garnalen met geroosterde zwarte sesamzaadjes
  • Smalle parten van 1 avocado, besprenkeld met citroensap en met wat zout bestrooid
  • In bietensap ingelegde radijs

Je mag er altijd sojasaus en ingelegde gember bij geven of verschillende soorten mayonaise. Chirashi biedt je de kans creatief te werk te gaan. Ook van kliekjes kun je zo’n bonte schotel maken!

Mijn Japanse Keuken

Mijn Japanse Keuken – Ramen, sushi, miso, sashimi en Japanse grill-recepten van Stevan Paul (Karakter Uitgevers) ligt in de boekhandel voor € 29,99 euro. 

Zin in sushi? Probeer deze recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.