Culy Homemade: vegetarische butter ‘chicken’ met grillkaas
Een grote favoriet van de menukaart in Indiase restaurants is butter chicken. Maar deze rode curry kun je ook maken met halloumi of paneer (beiden lekkere grillkaas). Handig als je graag een vegetarische butter chicken eet. Geen gedoe met lang marineren, je zet deze ‘butter paneer’ binnen 1 uur op tafel!
Grillkaas, daar zijn we de afgelopen jaren een stuk bekender mee geworden in de Nederlandse supermarkt. In India is paneer(kaas) de vaste keuze bij het maken van een vegetarische butter chicken, ofwel butter paneer. Helaas is paneer nog niet zo goed beschikbaar in Nederland, en moet je hiervoor naar Indiase supermarkten. Of ga zelf aan de slag in de keuken en probeer het eens zelf te maken.
Gelukkig is halloumi niet meer weg te denken uit het supermarktschap, en gebruiken we deze kaas wekelijks in salades, stoofgerecht en meer. Andere voorbeelden van grillkazen zijn Turkse Kasseri (Kaşar) die je in het Turkse koelschap kunt vinden, of in een Turkse supermarkt en natuurlijk de grillkaas van het huismerk van de supermarkt. De keuze is reuze, en we hebben het recept zo ingestoken dat je iedere grilkaas kunt gebruiken voor deze butter paneer.
Butter paneer: een vegetarische butter ‘chicken’ met grillkaas
- Verhit olie in een diepe pan op het vuur. Voeg de plakjes dungesneden knoflook toe en bak tot deze bruin zijn. Hierdoor krijgt trek de smaak van de knoflook in de olie. Haal met een schuimspaan de gefrituurde knoflook uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi vervolgens met zout en zet opzij.
- Doe het kaneelstokje, 3 kardemompeulen, de garam masala en chilipoeder in de pan. Roer goed en laat 1 minuut bakken. Voeg daarna de knoflook- en gemberpasta toe en bak 1 minuut mee. Let op: het kan flink gaat spetteren.
- Giet de tomatenblokjes in de pan en schep het geheel goed om. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen op laag vuur, tot de saus van de butter paneer is ingedikt. Roer regelmatig, zodat de saus van de vegetarische butter chicken niet aankoekt aan de bodem van de pan.
- Snijd de paneer of grillkaas naar keuze in blokjes en bestrooi met garam masala, chilipoeder en een snuf zout.
- Bak in een aparte pan de blokjes grillkaas in olie ongeveer 2 minuten per zijde, zodat ze een mooie kleur hebben.
- Pureer ondertussen de saus van de vegetarische butter chicken in een blender of met een staafmixer. Schenk terug in de pan en doe ook de grillkaas erbij.
- Voeg honing en de helft van de gefrituurde knoflook toe. Je kunt nu ook de fenegriek toevoegen, indien je deze gebruikt.
- Laat nog eens 15 minuten koken en voeg daarna de room toe.
- Schik de butter paneer in een mooie schaal en bestrooi met de overgebleven knoflook, verse koriander en een eetlepel room. Serveer met gekookte rijst of naan.
Nog meer vegetarische curry’s
- Culy Homemade: makkelijke kokos saag paneer (vegetarische Indiase curry)
- Culy Homemade: vegetarische Indiase pompoencurry
- Vegetarische pindakaascurry met bloemkool en kikkererwten van De Pindakaaswinkel