Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: brownies met karamel-cornflakes-topping

We dachten dat we met ons recept voor Toblerone brownies een nieuwe brownie-favoriet hadden, maar deze brownies met karamel-cornflakes topping zijn minstens zo goddelijk. Misschien nog wel goddelijker. Dat zit ‘m vooral in de combinatie tussen smeuïge brownie en die knapperige topping van cornflakes, overgoten met salted caramel. Maak ze, je zult er geen spijt van krijgen.

Deze brownies worden verkocht bij Crumbs & Doilies in Londen en zijn daar een dikke hit. Wij snappen waarom. Gelukkig deelden ze het recept in een Youtube-video.

Voor de karamel-cornflakes-topping bakken we de cornflakes eerst even kort in de oven in een mengsel van suiker, zout en gesmolten boter. Dat geeft ze net dat beetje extra. Mocht je erge haast hebben, dan kun je deze stap eventueel overslaan en de droge cornflakes direct door de karamel roeren.

Brownies met karamel-cornflakes topping
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Brownies met karamel-cornflakes-topping

Meng alle ingrediënten voor de cornflake-topping. Spreid het mengsel uit over een bakplaat en bak in 10 minuten in een oven op 140 graden. Schep na 5 minuten even om. Laat de cornflakes afkoelen en zet de temperatuur van de oven op 170 graden.

Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Zet opzij.

Smelt de boter en chocolade voor de brownies samen in een kom in de magnetron.

Breek twee eieren in een grote mengkom en voeg de 165 gram kristalsuiker toe. Klop het op tot een vaalgeel, luchtig mengsel. Giet de gesmolten chocolade erbij en meng goed door elkaar met een spatel. Daarna mag de bloem, cacao, bakpoeder en het zout erbij. Roer weer door tot een homogeen mengsel.

Giet het beslag in de bakvorm en zet 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven (20 minuten voor brownies die wat smeuïger zijn, 25 minuten voor cake-achtige brownies). Laat de brownie daarna zeker vijf minuten afkoelen.

Maak de karamel. Laat de suiker smelten in een pannetje met een dikke bodem op laag vuur. Als de karamel een mooie donker-goudbruine kleur heeft, haal je de pan van het vuur. Voeg de room voorzichtig beetje bij beetje toe onder voortdurend roeren. Het mengsel zal flink opborrelen, dus pas goed op. Voeg dan ook de boter, het zout en de vanille toe.

Tip: mocht de karamel gaan klonteren, zet de pan dan nog even terug op laag vuur tot alles helemaal is gesmolten.

Zet de pan terug op medium vuur en verwarm tot 118 graden (een suikerthermometer is hierbij handig om te hebben). Meng daarna de cornflakes door de karamel. Spreid de karamel-cornflakes-topping over de brownies en bestrooi ze eventueel met nog een klein beetje grof zeezout. Laat helemaal afkoelen. Snijd in stukken en serveer.

Brownies met karamel-cornflakes topping
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.