Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 9 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Broodje sabich met ultra-krokante aubergine: een moderne twist

Deze twist op het klassieke broodje sabich blies ons direct van onze stoelen af. Deze moderne variant is zó goed dat ‘ie zijn originele voorganger misschien wel voorbijstreeft…

Sabich is een heerlijk en populair streetfoodgerecht uit Israël, dat zijn oorsprong vindt in de Iraaks/Joodse gemeenschap. Het smaakvolle broodje (meestal een pita), wordt gevuld met aubergine, gekookte eieren en diverse toppings. We maakten al eens eerder een populair recept voor het traditionele broodje sabich.

Broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)

Voor dit recept doen we het net even anders: van de aubergine maken we een krokante schijf, het eitje bakken we en de salade vind je als losse elementen terug. In één woord waanzinnig, als je het ons vraagt.

sabich burger
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Recept: modern broodje sabich à la Culy

  1. Verwarm de oven voor op 70 graden.
  2. Schil de aubergine en snijd er twee plakken van ter grootte van een hockeypuck. Bestrooi ze aan alle kanten met wat keukenzout en laat twee minuten intrekken.
  3. Meng in de tussentijd 6 eetlepels panko met 2 theelepels baharat en een snufje zout.
  4. Splits een ei en zet de dooier in de koelkast; die hebben we voor dit recept niet nodig. Doe het eiwit in een los bakje.
  5. Schep 4 eetlepels bloem in een bakje. Haal voor het broodje sabich de plakken aubergine door de bloem, vervolgens door het eiwit en als laatste door de pankomix. Zorg ervoor dat de hele aubergine bedekt is. Druk eventueel zachtjes aan en bestrooi met extra panko.
  6. Verhit een steelpannetje met een laagje zonnebloemolie en laat warm worden. Gooi ter check een kruimel panko in de olie. Wanneer deze direct bruist, is de olie op de juiste temperatuur.
  7. Bak de aubergineschijven voorzichtig aan alle kanten in de olie. Let erop dat de olie niet te heet is, anders zal de aubergine niet gaar worden en de buitenkant te donker. Prik met een houten prikker in de aubergine, als je geen weerstand voelt, is de aubergine gaar.
  8. Leg de gebakken aubergineschijven in de voorverwarmde oven (70 graden).
  9. Bak een spiegelei en zorg ervoor dat de dooier nog vloeibaar is. Toast in dezelfde pan het broodje.
  10. Smeer de onderkant van het broodje in met 1 eetlepel hummus, leg daar bovenop de tomaat, dan de gebakken aubergine, 1/2 eetlepel ambasaus, wat plakjes komkommer en daar bovenop het spiegelei. Serveer het broodje sabich direct!

Ambasaus (pittige mangosaus)

sabich burger
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer broodjesrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.