Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 19 jan 2025
Leestijd: 2 minuten

We zagen deze borscht (borsjt) in een tv-serie en kunnen sindsdien aan niks anders meer denken

Het heeft even geduurd, maar ook de Culy-redactie is in de ban van borscht (ook wel borsjt), een rode bietensoep uit Oost-Europa. Met dank aan de (geweldige) serie Better Things, waar we het recept van deze iconische soep vandaan hebben.

Rode bietensoep

De semi-autobiografische comedyserie Better Things van Pamela Adlon (aanrader!) gaat over het leven van actrice Sam, een alleenstaande moeder van drie dochters in Los Angeles. In de serie maakt ze dit recept voor haar familie. Het recept voor de borscht/borsjt is daadwerkelijk van Pamela Adlon – die van Oekraïense komaf is – en dat volgen we exact op.

Borscht Borsjtsj borsjt
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Wat is borscht/borsjt?

De Oekraïnse soep wordt in heel Oost-Europa gegeten en komt ook voor in de Joodse keuken. Er zijn veel variaties, zelfs zonder bieten. Ook is er veel onenigheid over de soep: warm of koud, alleen als voorgerecht of juist als hoofdmaaltijd, met of zonder vlees; het kan allemaal.

In het recept van Pamela gaan in de soep naast rode bieten ook bleekselderij, aardappel en runderschenkel. Dat laatste is optioneel, je kunt borscht ook vegetarisch houden.

12x de lekkerste winterse soeprecepten

Borscht Borsjtsj borsjt
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je heerlijke borscht

  1. Smelt een klontje boter in de pan en voeg de stukken schenkel toe tot deze bruin zijn aan alle zijdes.
  2. Haal de schenkel uit de pan en verwijder een beetje van het vet, houd ongeveer 1 eetlepel over. Doe de bleekselderij in de pan en bak 3 minuten.
  3. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Daarna gaan de bieten, gesneden koolwortels, tomatenblokjes en tomatenpuree in de pan. Schep het geheel goed om en bak 5 minuten tot de groenten beginnen te bruinen.
  4. Blus de pan af met de azijn en rode wijn en schraap goed over de bodem. Doe de tomaten erbij en volg met de bouillon. Voeg ook de schenkel opnieuw toe aan de pan.
  5. Breng de borscht aan de kook en verlaag het vuur daarna tot zacht. Kook de soep ongeveer 3 uur. Voeg halverwege de aardappels toe.
  6. Verdeel de soep over kommen en maak af met een flinke klodder zure room, verse dille en zeezoutvlokken. Zó lekker!
Borscht Borsjtsj borsjt
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Deze recepten zagen we eerst op het tv-scherm:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.