Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: overheerlijke andijviesalade met guanciale en knapperige quinoa

Een salade die makkelijk is voor doordeweeks, maar ook de show steelt op een feestje… Dat is hoe we deze andijviesalade met knapperige quinoa het beste kunnen beschrijven. De salade heeft alles dat je wil: frisse bladgroente, een scherpe dressing, veel smaak en veel structuur. Dit is er een voor in je vaste repertoire.

Want met andijvie kun je zoveel meer dan alleen stamppot!

Het geheim van deze andijviesalade? Dat is natuurlijk de knapperige quinoa. Die bakken we in het vet van de guanciale. Dit voegt aan iedere hap niet alleen een fantastische textuur toe, maar ook heel veel smaak. Zie het als een vervanging van croutons.

Andijviesalade
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Andijviesalade met knapperige quinoa

Bereid eerst de ingelegde sjalot, omdat je de azijn later nodig hebt voor de dressing van de andijviesalade. Snijd de sjalot in dunne ringen en was die kort onder stromend water, zodat de scherpe smaak eraf gaat. Giet af en dep droog met keukenpapier. Voeg de sjalot samen met de azijn toe aan een kom. Meng en zet opzij.

Kook daarna de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.

Verhit ondertussen een diepe pan op het vuur. Voeg de guanciale (of andere spekjes) toe aan de pan. Om de andijviesalade meer pit te geven voegen we ook chilivlokken toe. Als je niet van pittig houdt, kun je deze stap overslaan. Bak de spekjes bruin, tot het meeste vet gesmolten is. Schep de spekjes uit de pan en bewaar het vet in de pan.

Voeg de gekookte quinoa toe aan de pan met het vet van de spekjes. Bak tot de korrels knapperig zijn (10 à 15 minuten). Roer om de paar minuten, zodat alle elke korrel krokant wordt.

Pak de kom met de ingelegde sjalot erbij. Giet de azijn in een kom samen met de geraspte knoflook, olijfolie, mosterd, honing en peper en zout. Mix de vinaigrette met een garde. Voeg daarna 1/2 van de sjalotten en de selderij toe. Meng kort met elkaar.

Doe de andijvie bij de dressing en meng goed. Voeg de helft van de quinoa en guanciale toe en roer opnieuw.

Verdeel de andijviesalade over borden en bestrooi met de overgebleven knapperige quinoa, guianciale, sjalotten, selderij en snippers Parmezaanse kaas.

Nog meer verrassende salades

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.